• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

09.02.2024

13:01

Politički zemljotres u Americi! Objavljen uznemirijući izveštaj o Bajdenu, ovo znači da je upravo izgubio izbore?!

EPA

Vesti

Politički zemljotres u Americi! Objavljen uznemirijući izveštaj o Bajdenu, ovo znači da je upravo izgubio izbore?!

Podeli vest

Specijalni tužilac SAD objavio je uznemirujući izveštaj. Vreme je da Bajden odustane, piše Jutarnji list.

Džo Bajden je danas izgubio izbore. U javnost je izašao izveštaj američkog ministarstva pravosuđa koje je detaljnom istragom zaključilo nekoliko stvari; prvo, američki predsednik je pogrešno baratao strogo poverljivim dokumentima. Drugo, Bajden je podelio osetljive materijale iz rukom pisanih beležnica s autorom koji mu asistira pri pisanju memoara. Treće, kako tvrdi specijalni tužilac ministarstva pravosuđa Robert Hur, Bajden ima cerebralnih problema i nije u mogućnosti da se seti detalja iz sopstvenog potpredsedničkog mandata. Četvrto, možda i najosetljivije, Džo Bajden ne može da se seti kada je tačno umro njegov sin Bo Bajden (2015.).

Koliko je Bajdenov kognitivni pad značajan i tragičan, demonstrira i uverenje Roberta Hura koji tvrdi da američkom predsedniku ne može da se sudi zbog izazova dokazivanja namere izvan razumne sumnje. Drugim rečima, šef slobodnog sveta je senilan.

Reakcija je bila trenutna. Republikanci traže primenu 25. amandmana - koji se bavi postupcima nasleđivanja predsednika nesposobnog da obavlja dužnost. "Zbog bezednosti naše nacije, Džo Bajden mora da da ostavku. Nije kompetentan da obavlja dužnost vrhovnog komandanta i svakim danom svog mandata Ameriku izlaže daljnjem riziku", stav je Republikanske stranke koji je referisala kongresmenka Meri Miler.

Ko bi pri zdravoj pameti mogao da im protivreči? Čovek koji ne može da se smatra odgovornim za "prtljanje" s poverljivim dokumentima nije podoban za Ovalni kabinet. Sve u okolnostima gde svet gori. Sada je pitanje; ko će biti prvi među demokratama ko će u Kongresu priznati očigledno. Starac koji se grčevito drži svog mandata i raspolaže nuklearnim kodovima ove nedelje iz mrtvih uskrsnuo dva državnika - Helmuta Kola i Francoa Miterana, brkajući ih s Angelom Merkel i Emanuelom Makronom. Nekoliko dana kasnije, specijalni tužilac zaključio je da bi krivični progon protiv Bajdena bio jednak zlostavljanju osoba starijeg životnog doba.

Zlostavljanjem se može opisati i ono što će mu, ostane li u predsedničkoj trci, na konto svega ovoga napraviti republikanska mašinerija okupljena oko Donalda Trampa. Priča se da je Džil Baden jedina osoba koja može da uveri svog supruga da odustane od novog mandata.

Vrijeme je za jedan "pillow talk" ("razgovor na jastuku", prim. prev.)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Novi kurcšlus kod Bajdena! Ovo je tek šok! Kako je uspeo?! (VIDEO)
Planeta

Novi kurcšlus kod Bajdena! Ovo je tek šok! Kako je uspeo?! (VIDEO)

Tokom vanrednog obraćanja u vezi sa odlukom tužioca Roberta Hura da ne podiže optužnicu protiv njega u slučaju neadekvatnog rukovanja poverljivim dokumentima kada je 2017. napustio položaj potpredsednika, Bajden je govorio i na temu ulaska humanitarne pomoći u Gazu, kada je predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija nazvao - predsednikom Meksika.

09.02.2024

11:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija