• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

12.02.2024

13:13

Rusi traže Jaroslava Hunku! "Ovde živi nacista", Otavi uručen zahtev Moskve

Printskrin

Vesti

Rusi traže Jaroslava Hunku! "Ovde živi nacista", Otavi uručen zahtev Moskve

Podeli vest

Ambasada Rusije u Kanadi podnela je zahtev za izručenje 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog ratnog veterana Jaroslava Hunke i sada čeka odgovor kanadskog Ministarstva pravde, rekao je za TASS ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov.

- Mi smo 19. decembra 2023. podneli Ministarstvu spoljnih poslova Kanade zahtev ruskog generalnog tužio­ca za izručenje Jaroslava Hunke Rusiji - rekao je Stepanov.

U dokumentu se navodi da je on pod kri­vičnom istragom Ruskog istražnog komiteta, u vezi sa radnjama preduzetim sa ciljem potpune elimina­cije etničke grupe, ili, ukratko, genocida, rekao je diplomata.

Stepanov je re­kao da Kanada i Rusija ne­maju sporazum o ekstradi­ciji. Međutim, dve države su potpisale Ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći 1997. godine.

- To je stvar principa. U stvari, Hun­ka je sam priznao da je do­brovoljno pristupio SS-u i da je stoga bio umešan u zločine divizije Galicija. Dakle, ovde živi nacista. Da li kanadsko pravosuđe planira da ga goni, to je pitanje - dodao je ambasa­dor.

Kanadsko Ministar­stvo pravde saopštilo je da neće komentarisati da li je primilo zahtev za izručenje Hunke, jer se takvi dokumenti smatraju pover­ljivim do izricanja sudske presude. Odeljenje je saopštilo da se ekstradicija iz Kanade sprovodi u skladu sa rele­vantnim domaćim zakoni­ma, međunarodnim ugovori­ma i Kanadskom poveljom o pravima i slobodama. Takođe je naglašeno da Rusija i Kanada nikada nisu potpisale sporazum o ekstradiciji.

Foto: youtube.com/printscreen

Jaroslav Hunka

Ranije je Ruski istražni komitet optužio Hunku u odsustvu za genocid nad ci­vilima na teritoriji Ukra­jine tokom Drugog svetskog rata. Dokumentovanu potvrdu o lokacijama razmešta­nja i dejstvu SS divizi­je Galicija, gde je Hunka služio, istražitelji su dobili od Centralnog ar­hiva Ministarstva odbra­ne Rusije i Nacionalnog arhiva Ruske Federacije.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli pozvala je na ostavku predsednika Donjeg doma Entonija Rotu, koji je Hun­ku predstavio poslanici­ma, hvaleći ga kao ratnog veterana koji se borio protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata.

Džolijeva je incident nazvala "apsolutno nepri­hvatljivim" i "sramotom za Donji dom i Kanađane".

Rota je potom podneo ostavku, a kanadski pre­mijer Džastin Trudo se zvanično izvinio za in­cident.

Dočekao Zelenskog kao rođenog

KAako podseća ruska agencija, 22. septembra, tokom pojavljivanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pred kanadskim parlamentom u Otavi, publika je aplaudirala pozvanom gostu Jaroslavu Hunki, 98-godišnjem ukrajinskom emigrantu koji se 1943. dobrovoljno prijavio da služi u nacističkoj 14. dobrovoljačkoj diviziji Galicija.

Galicija

Prema istorijskim podacima, SS divizija "Galicija/Galicija" formirana je 1943. godine od stanovnika Zapadne Ukrajine kao taktička formacija SS trupa nacističke Nemačke. Ova divizija se borila protiv Crvene armije, a kasnije je bila poznata po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija