• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.02.2024

09:37

Klonirani prvi prasići! Počeo uzgoj svinja za transplantaciju organa na ljude!

Rina

Vesti

Klonirani prvi prasići! Počeo uzgoj svinja za transplantaciju organa na ljude!

Podeli vest

Tim predvođen japanskim naučnicima uspešno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude, po prvi put u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija "PorMedTec Co" koja sprovodi projekat.


Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet  istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.

Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije "eGenesis", uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi "PorMedTec".

Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom.

Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.

Kako je naveo osnivač "PorMedTec-a" i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.

Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na  organe, a samo oko 3 procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija