• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

15.02.2024

16:44

Laž! Kremlj o tvrdnjama kako je Putin ponudio zamrzavanje sukoba u Ukrajini!

Shutterstock/AP

Vesti

Laž! Kremlj o tvrdnjama kako je Putin ponudio zamrzavanje sukoba u Ukrajini!

Podeli vest

Medijski izveštaj koji sugeriše da se ruski predsednik Vladimir Putin obratio SAD sa ponudom da zamrzne ukrajinski sukob je lažan, izjavio je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

U utorak je novinska agencija Rojters tvrdila da je Putin kontaktirao Vašington preko posrednika kako bi predložio „prekid vatre u Ukrajini kako bi zamrznuo rat". Međutim, prema „tri ruska izvora sa saznanjima o diskusijama", sa kojima agencija tvrdi da je razgovarala, SAD su odbacile tu ideju.

Na pitanje novinara u sredu o izveštaju, Peskov je odgovorio: „Ne, to nije istina".

U svom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom prošle nedelje, Putin je rekao da Rusija održava kontakte sa SAD „preko različitih agencija".

Prema rečima ruskog lidera, Moskva je mnogo puta rekla Vašingtonu da „ako zaista želite da zaustavite borbe, morate prestati da isporučujete oružje Ukrajini. 

- U tom slučaju, sukob „će biti gotov za nekoliko nedelja. To je to. I onda možemo da se dogovorimo oko nekih uslova pre nego što to uradite - naglasio je on.

Putin je ponovio da je Rusija i dalje spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali da bi do njih došlo, predsednik Volodimir Zelenski bi trebalo barem da poništi svoj ukaz kojim mu se zabranjuje da pregovara sa Moskvom.

Tokom svog govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog meseca, Zelenski je upozorio svoje strane pristalice da ne pokušavaju da pauziraju borbe između Rusije i Ukrajine. „Svaki zamrznuti sukob će se na kraju ponovo rasplamsati", insistirao je on, dodajući da bi Zapad umesto toga trebalo da isporuči više oružja Kijevu kako bi mogao da postigne „pravedan i stabilan" mir vojnim putem.

Ranije ove nedelje, Karlson je rekao da je došao do zaključka da Putin „želi da se izvuče" iz sukoba, ali da što borbe duže traju, manje je verovatno da će ruski lider pristati na kompromis.

Peskov je u nedelju izjavio da će ukrajinska strana, ako se pregovori između Moskve i Kijeva ipak materijalizuju, morati da prizna „novu realnost, ma koliko bolna bila", očigledno misleći na neuspeh ukrajinske kontraofanzive prošle godine i nedavne dobitke ruskih snaga duž linije fronta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija