• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rojters

15.02.2024

17:47

Asanž na ivici života, London se sprema da ga isporuči Americi?! Supruga čini sve da to spreči: Ne, umreće!

profimedia

Vesti

Asanž na ivici života, London se sprema da ga isporuči Americi?! Supruga čini sve da to spreči: Ne, umreće!

Podeli vest

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pitanje je života i smrti predstojeće saslušanje pred Višim sudom u Londonu povodom njegove žalbe na presudu o izručenju SAD, izjavila je danas Asanžova supruga Stela.

- Njegovo zdravlje se pogoršava, i psihički i fizički. Život mu je u opasnosti svakog dana koji provodi u zatvoru. Ako bude izručen, umreće - rekla je Stela Asanž na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će podneti zatev Evropskom sudu za ljudska prava da zabrani izručenje ako odluka Višeg suda u Londonu ne bude preinačena na saslušanju sledeće nedelje. Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine.

Prethodno je u januaru 2021. londonski sud doneo presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uveravanja da će Asanža adekvatno tretirati.

Portal Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata i diplomatskih depeša, za šta američki tužioci tvrde da je "ozbiljno ugrozilo" živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on "žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD".

Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pre nego što je zatvoren 2019. zbog kršenja uslova kaucije, nakon čega je prebačen u zatvor u Londonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija