• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.02.2024

14:35

"Očigledno je"... Skočio ceo kolektivni Zapad, svi upiru prstom u Putina!

Reuters

Vesti

"Očigledno je"... Skočio ceo kolektivni Zapad, svi upiru prstom u Putina!

Podeli vest

Vest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog glavna je tema u svetskim medijima, a reakcije stižu iz minuta u minut.

Blinken: Ako je tačno...

Foto: Reuters

 

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Rusija odgovorna za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog, ukoliko je vest o njegovoj smrti tačna.

- Prvo i najvažnije, ako je ova vest tačna, naše misli su sa njegovom suprugom i njegovom porodicom - rekao je Blinken u Minhenu, gde prisustvuje bezbednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Dodao je da smrt Navaljnog u ruskom zatvoru i "fiksacija i strah od jednog čoveka naglašavaju slabost i trulež u srcu sistema koji je Putin izgradio". 

- Rusija je odgovorna za ovo. Razgovaraćemo sa mnogim drugim zemljama koje su zabrinute za Alekseja Navaljnog, posebno ako se ovi izveštaji potvrde kao istiniti - poručio je Blinken.

Saliven: Užasna tragedija

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

 

 

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džejk Saliven izjavio je danas da je smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog "užasna tragedija" i dodao da se postavlja pitanje šta se stvarno dogodilo.

- Ukoliko vest bude potvrđena, ovo je užasna tragedija. S obzirom na dugu istoriju ruske vlade koja je nanosila štetu svojim protivnicma, postavlja se očigledno pitanje o tome šta se ovde dogodilo - rekao je Saliven za američki radio NPR.

On je naveo da neće dalje komentarisati vest o smrti Navaljnog dok SAD ne budu dobile potvrdu o tome.

Stoltenberg: Rusija da odgovori na ozbiljna pitanja

Foto: Reuters

 

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dans Rusiju da odgovori na pitanja vezana za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dodao da je neophodno da se utvrde činjenice vezane za njegovu smrt.

- Treba da utvrdimo sve činjenice, a Rusija mora da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti - rekao je Stoltenberg. 

Šolc: Životom platio hrabrost da se vrati u Rusiju

Foto: Reuters

 

 

Oglasio se i nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je opisao smrt Navaljnog kao "depresivnu" i ocenio da je bilo veoma hrabro što se Navaljni vratio u Rusiju iz Nemačke.

Nemački kancelar ocenio je da je Navaljni sada "verovatno životom platio tu hrabrost".

- Duboko sam tužan zbog smrti Alekseja Navaljnog. Zalagao se za demokratiju i slobodu u Rusiji - i očigledno je platio svoju hrabrost životom. Ova strašna vest još jednom pokazuje kako se Rusija promenila i kakav je režim na vlasti u Moskvi - napisao je Šolc na Iksu.

 

 


Mišel: Borci ginu, borba ne prestaje

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Evropska unija smatra da su ruske vlasti odgovorne za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. 

- Navaljni se borio za vrednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale podneo je najveću žrtvu. EU smatra da je ruski režim jedini odgovoran za ovu tragičnu smrt - napisao je Mišel na platformi X (Tviter) .

On je izrazio saučešće porodici ruskog disidenta, ali i onima koji "bore za demokratiju širom sveta u najmračnijim uslovima". 

- Borci ginu. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje - poručio je Mišel.

Zelenski: Očigledno je...

Foto: Printscreen

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu izneo tvrdnju da je "očigledno" da je Putin "ubio Navaljnog".

Zelenski je rekao da Putina "nije briga ko umire" i da je ruskom predsedniku stalo samo do toga da se zadrži na vlasti, prenosi nemački Velt.

On je naveo da bi Putin "trebalo da izgubi sve" i "odgovara za zločine".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija