• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

17.02.2024

09:02

Šokantan snimak Navaljnog od pre 13 godina koji Zapad želi da uništi! Video se deli na mrežama, pogledajte i zašto! (VIDEO)

EPA

Vesti

Šokantan snimak Navaljnog od pre 13 godina koji Zapad želi da uništi! Video se deli na mrežama, pogledajte i zašto! (VIDEO)

Podeli vest

Nakon smrti ruskog aktiviste Alekseja Navaljnog mrežama kruži šokantan snimak iz Moskve od pre 13 godina.

Naime, Navaljni se 4. novembra 2011. godine u Moskvi, kako je i sam tada rekao, četvrtu godinu zaredom pridružio "Ruskom maršu", krajnje desničarskoj nacionalističkoj grupi koja uglavnom stoji iza slogana "Rusija za etničke Ruse".

Čak je održao i govor u kojem je pozvao okupljene da se suprotstave "partiji prevaranta i lopova". Ruski mediji navode i da je tražio da se narodima sa Kavkaza u RF oduzme rusko državljanstvo.

Navaljni kasnije nije više odlazio na skupove ruskih nacionalista, ali je ovaj video ostao kao svedočanstvo njegovih ekstremnih stavova na koje su zapadni mentori "zažmurili" videći ga kao jedinu, doduše propalu šansu, da poljuljaju vladavinu Vladimira Putina.

Džejd Mekglin, ekspert za rusku politiku na Kraljevskom koledžu u Londonu, u izjavi za Juronjuz, podsetila je na kontroverzne stavove Navaljnog o muslimanima na Kavkazu, Gruzinima i migrantima iz centralne Azije u Rusiji.

"Imigranti iz centralne Azije donose drogu u Rusiju", rekao je Navaljni u intervjuu 2012. godine, braneći ono što je opisao kao "realistički" uslov za vizu za "divne ljude iz Tadžikistana i Uzbekistana".

Foto: Foto: Reuters

Aleksej Navaljni

 

Tražio deportaciju

I Mekglin je podsetila da je u "učestvovao je u 'Ruskom maršu'.  Njegovo ultranacionalističko osećanje bilo je istaknuto u video snimku pre nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara.

- Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju - rekao je tada Navaljni u snimku obučen kao zubar, upoređujući imigrante sa zubnim karijesom.

Amnesti internešenel oduzeo mu je status "zatvorenika savesti" na osnovu ovog klipa, ali je poništio tu odluku 2021. godine, priznajući u izjavi da "mišljenja i ponašanje pojedinca mogu evoluirati tokom vremena".

Navaljni je znao i da se izvinjava, ali to nije bilo dovoljno za neke grupe izvan Rusije, posebno za Gruzine, zato što je podržao rusku invaziju na tu zemlju 2008. godine.

 

 

Podsetimo, u petak 16. februara Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je tamo služio zatvorsku kaznu.

"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A.A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest", navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.

Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je "pozvana hitna pomoć".

"Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", naveli su u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija