• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

22.02.2024

19:25

(VIDEO) Šok u Pentagonu! Huti oteli najbolji američki vojni podvodni dron "Remus 600" i predali ga Iranu!

Reprint Logično

Vesti

(VIDEO) Šok u Pentagonu! Huti oteli najbolji američki vojni podvodni dron "Remus 600" i predali ga Iranu!

Podeli vest

Snimak koji prikazuje hvatanje američke podvodne vojne opreme kruži društvenim medijima, uključujući platforme kao što je Telegram. Konkretno, video tvrdi da je prikazani "žuti gedžet" Remus 600 - autonomno podvodno vozilo iz Amerike.

Glasine sugerišu da je ovaj podvodni dron prevezen u Iran, gde njegovu konstrukciju, komponente i rad ispituju lokalni stručnjaci. Teško je proveriti ove tvrdnje zbog mutnih, nekvalitetnih vizuelnih prikaza u snimku. Nejasan je i navodni datum ovog "hvatanja". Kako sada stoji, ni američka vlada ni vlasti u Jemenu ili Iranu nisu potvrdile ili demantovale ove navode.

Ako se potvrdi, to bi moglo biti od velike vrednosti za iransku vojsku. Uprkos nedostatku ofanzivnih sposobnosti Remusa 600, njegova sposobnost da se suprotstavi minama mogla bi da donese revoluciju u vojnoj strategiji Teherana.

Šta je Remus 600?

Remus 600 je autonomno podvodno vozilo koje se prvenstveno koristi za hidrografsko istraživanje, rešavanje pretnji od mina, operacije bezbednosti u luci, praćenje životne sredine, mapiranje polja krhotina i naučno uzorkovanje. Proizveden od strane Hidroid Inc., podružnice Kongsberg Maritime, a ovaj AUV se ističe svojom svestranošću i izdržljivošću, dizajniran za postavljanje do 600 metara ispod površine.

Američka mornarica koristi Remus 600 prvenstveno za protivminske mere. AUV sonar visoke rezolucije za bočno skeniranje omogućava otkrivanje, klasifikaciju i lokalizaciju ovih podvodnih pretnji. Pored toga, pokazao se vrednim u hidrografskim istraživanjima, stvarajući detaljne mape morskog dna koje su neophodne za navigaciju, kao i identifikaciju opasnosti pod vodom.

Remus 600 može da radi i u plitkoj vodi, ali i na dubinama od 600 metara, pokazujući svoju izdržljivost, pouzdanost i kvalitetno prikupljanje podataka. Dugačak je 3,25 metara, a njegov prečnik iznosi 32,4 centimetra. Kompaktan i lagan dizajn olakšava njegovo postavljanje i vađenje. Može da postigne brzinu do 5 čvorova, može da radi do 70 sati sa jednim punjenjem baterije.

 

 

Radni opseg Remus 600 je impresivan. U zavisnosti od brzine i konfiguracije nosivosti, može preći do 286 kilometara u jednoj misiji. Njegov napredni navigacioni paket, koji uključuje inercijalni navigacioni sistem "INS", Doplerov dnevnik brzine "DVL" i GPS, obezbeđuje precizno pozicioniranje i praćenje.

Ovaj AUV je opremljen širokim spektrom senzora i instrumenata koji mu omogućavaju da efikasno obavlja svoje zadatke. To uključuje sonar okrenut sa strane za ispitivanje morskog dna, profilator ispod dna za identifikaciju zakopanih objekata, CTD senzor za merenje svojstava vode, eho sonar sa više zraka za batimetrijska istraživanja i digitalnu kameru za snimanje slika visoke rezolucije.

Što se tiče specifikacija, Remus 600 ima nosivost od 40 kilograma, što znači da može da nosi razne instrumente i senzore. Pokreće ga litijum-jonska baterija, može se pohvaliti impresivnom izdržljivošću. Štaviše, njegov modularni dizajn omogućava lako održavanje i modifikaciju nosivosti radi prilagođavanja različitim zahtevima misije.

Iranski analozi

Nekoliko autonomnih podvodnih vozila iranske proizvodnje "AUV" mogu se smatrati pandanima ili replikama Remusa 600, uključujući 'Tarek' i 'Nahang'. Kao i Remus 600, Tarek je AUV dizajniran za istraživanje dubokog mora koje zahteva mogućnosti dugog dometa.

Tarek ima impresivnu tehnologiju navigacije i detekcije objekata zahvaljujući naprednim sistemima sonara. U kombinaciji sa kamerom visoke definicije, može da snimi detaljne slike morskog dna. Sa radnom dubinom koja dostiže do 1000 metara, Tarek je zaista uporediv sa Remusom 600, koji može da dostigne maksimalnu dubinu od 600 metara.

Za razliku od Tarek-a, 'Nahang' je manji i lakši, ali je njegova sličnost sa Remusom 600 očigledna. Nahang, optimizovan za operacije u plitkoj vodi, može da dostigne dubine do 200 metara.

Kao i Tarek, Nahang je opremljen sonarnim sistemima za navigaciju i detekciju objekata, dopunjeni kamerom za podvodnu fotografiju. Štaviše, podržava prenos podataka u realnom vremenu do kontrolnog centra preko robusnog komunikacionog sistema.

Postoje razlike

Kao i Remus 600, i Tarek i Nahang su dizajnirani za autonomnu funkcionalnost. To znači da mogu samostalno da obavljaju operacije, čineći ručnu intervenciju nepotrebnom tokom dužeg vremenskog perioda.

Vredi napomenuti da iako ovi iranski AUV dele mnoge karakteristike sa Remusom 600, svaki od njih ima jedinstvene karakteristike i mogućnosti. Na primer, Tarek-ove mogućnosti dugog dometa su u suprotnosti sa kompaktnom veličinom Nahanga, što ih čini jedinstvenim pogodnim za razne podvodne misije


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Amerika bombardovala Siriju i Irak kako bi spasla Islamsku državu! Huti im služe kako bi sakrili pakleni plan!
Provaljeni

Amerika bombardovala Siriju i Irak kako bi spasla Islamsku državu! Huti im služe kako bi sakrili pakleni plan!

Glavni američki vazdušni udar u februaru ove godine nisu bili na Jemen sa šiitskim Hutima, koji raketama srednjeg dometa prete civilnom brodovlju u Crvenom moru, već na Siriju i Irak, tačnije na istočne sirijske regione, gde borbe protiv ostataka takozvane Islamske države, još uvek traju, a predvode ih redovne trupe Damaska zajedno sa specijalnim jedinicama IRGC-a (Iranske revolucionarne garde).

12.02.2024

22:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija