• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.02.2024

14:36

Lavina u Evropi posle šokantne Makronove najave! Oglasile se Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka... Micotakis objasnio!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Lavina u Evropi posle šokantne Makronove najave! Oglasile se Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka... Micotakis objasnio!

Podeli vest

Zvaničnici Mađarske, Poljske i Češke danas su izjavili da ne planiraju slanje trupa u Ukrajinu. Mađarska neće poslati ni oružje, ni trupe u Ukrajinu i čvrsto če ostati pri tom stavu, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Čuli smo i videli vesti o sinoćnjem sastanku u  Parizu. Stav Mađarske je jasan i čvrst, nismo spremni da u Ukrajinu pošaljemo ni oružje ni trupe - naveo je Sijarto.

Predsednik Francuske je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

- Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje - rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je da ta zemlja ne razmatra slanje trupa u Ukrajinu.

- Poljska ne planira da pošalje svoje trupe na teritoriju Ukrajine. Mislim da danas ne treba da spekulišemo da li će biti okolnosti koje bi mogle da promene ovu poziciju - rekao je Tusk.

On je to rekao u Pragu nakon sastanka sa češkim premijerom Petrom Fijalom, i dodao da je Poljska spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi koja će rat u Ukrajini privesti kraju, prenosi Rojters.

Fijala je rekao da ni Češka neće poslati vojno pojačanje Ukrajini, kao i da je Poljska spremna da učestvuje u inicijativi Češke da se naoružanje za Ukrajinu obezbedi iz zemalja van EU, prenosi Rojters.

I grčki premijer Kirijakos Micotakis je posle konferencije evropskih lidera o Ukrajini izjavio da za Grčku nema govora o slanju evropskih snaga ili snaga NATO-a u Ukrajinu.

Micotakis je rekao da je to stav i "većine njegovih kolega", ističući da to pitanje "dezorijentiše napore" da se podrži Ukrajina, prenosi Katimerini.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak nakon samita evropskih lidera u Parizu poručio da, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, ne treba "ništa isključiti".


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija