• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno

27.02.2024

17:37

(VIDEO) Poleće najluksuznija svemirska letelica - 1.750 putnika su već kupili karte, 4.000 ih čeka u redu...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Poleće najluksuznija svemirska letelica - 1.750 putnika su već kupili karte, 4.000 ih čeka u redu...

Podeli vest

Kompanija Space Perspective (SAD) sa sedištem u Floridi predstavila je testnu kapsulu Ekcelsior za turističku letelicu Neptun . Kompanija planira svoj let pomoću džinovskog "SpaceBalloon" da se podigne na visinu veću od 32 km.

Do osam neustrašivih putnika će izdvojiti 125.000 dolara (115.490 evra) po karti za priliku da odlete do spoljne ivice svemira, dok uživaju u potpunom luksuznom tretmanu koji uključuje: hranu i piće svetske klase, udobna sedišta i slušalice po meri.

Osim toga, "istraživači", kako su ih nazvali, uživaće u udobnosti prestižnog prvog svemirskog salona na svetu, opremljenog vaj-fajem, kuhinjom i drugim luksuznim sadržajima.

Kapsula nudi panoramski pogled kroz najveće prozore ikada na svemirskom brodu. Imaće čak i "pravi toalet" koji kompanija naziva Space Spa.

Space Perspective objavila je da se nada da će 2025. prevesti više od 1.750 putnika koji su do sada kupili karte i očekuje da će prodati još 4.000 karata u vrednosti od 400 miliona dolara (369.568.000 evra) do kraja ove godine.

- Predstavljamo svemirski brod Neptun - Ekcelsior, našu završenu test kapsulu! Sa najvećim prozorima ikada na svemirskom brodu i sferičnim dizajnom koji omogućava najprostraniju unutrašnjost bilo koje ljudske svemirske letelice ikada napravljene, naš brod pruža najneverovatniji panoramski pogled na Zemlju - objavila je kompanija u utorak, dodajući:

Sa završenim prvim svemirskim balonom i njegovom lansirnom raketom, Marine Spaceport Voiager, u završnoj fazi pripreme, Space Perspective počinje da razmišlja o svom prozoru za probni let.

Testna kapsula je nazvana Ekcelsior u čast pokojnog pionira balona Džoa Kitingera i za nju se tvrdi da je najveća svemirska letelica koja postoji.

Kapsula ima prečnik od 4,9 m i zapreminu od više od 60 m kubinih, što je oko dva puta više od zapremine svemirskog broda Virgin Galactic Tvo ili svemirskog broda Nev Shepard kompanije Blue Origin, i oko četiri puta više od svemirskog broda Dragon kompanije SpaceKs.

- Na pragu smo zapanjujuće promene, ne samo u načinu na koji ljudi doživljavaju svemir, već i u onome što zamišljamo u svojim mislima kada pomislimo na brod koji nas tamo vodi - zaključuje Taber MacCallum, suosnivač Spacea i dodaje:

- Menjamo kategoriju i utiremo put pristupačnim putovanjima u svemir u godinama koje dolaze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija