• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.02.2024

09:53

Teksas vodi bitku sa drugim najvećim požarom u istoriji! Vatra se munjevito širi, fabrika za nuklearno oružje van opasnosti (FOTO/VIDEO)

EPA

Vesti

Teksas vodi bitku sa drugim najvećim požarom u istoriji! Vatra se munjevito širi, fabrika za nuklearno oružje van opasnosti (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U šumskom požaru u Teksasu koji se brzo širi, poginula je jedna osoba, stanovnici su evakuisani, a domovi i preduzeća ostali su bez struje, prenosi Bi-Bi-Si.

Drugi najveći požar u istoriji Teksasa izgoreo je 850.000 hektara severno od grada Amarilo. Guverner Teksasa Greg Abot proglasio je katastrofu za 60 okruga.

Suva trava, visoke temperature i jak vetar pogoduju širenju požara.

Kiša se danas očekuje u severnom delu države

U okrugu Hačinson, jednom od najteže pogođenih područja, koordinatorka javnog angažmana Deidra Tomas rekla je za CNN da je jedna osoba poginula u požarima.

Šumska služba Teksasa za A&M saopštila je da je vetar malo popustio, što je pomoglo da se uspori širenje požara. Međutim, juče popodne je samo manji deo požara stavljen pod kontrolu.

Danas se u severnom delu države očekuje kiša, što bi moglo da pomogne u gašenju požara. U međuvremenu, stotine vatrogasaca i ekipa hitne pomoći upućene su na požarište, rekao je Set Kristensen, portparol Teksaškog odeljenja za upravljanje vanrednim situacijama.

Stanovnici nekoliko gradova morali su da budu evakuisani, preko 4.500 domova bez struje

Požar je već uništio pola miliona hektara i drugi je posle požara u Istočnom Amariju 2006. godine, koji je izgoreo na više od 900.000 hektara.

Vatra je primorala na evakuaciju stanovnika nekoliko gradova, kao i naselja u gradu Amarilo i drugim zajednicama, saopštila je šumarska služba i lokalna policija.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je stanovnike u blizini Amarila da ostanu u kući sa svojim ljubimcima zbog lošeg kvaliteta vazduha. Teksas je izdao upozorenja poljoprivrednicima o mogućim uticajima na poljoprivredu i stočarstvo.

Više od 4.500 domova i preduzeća je bez struje u pogođenom području, navodi PoverOutage.us.

Fabrika za nuklearno oružje radi normalno

Fabrika za nuklearno oružje Panteks u Teksasu nastavila je sa normalnim radom u sredu nakon što je požar severno od lokacije doveo do evakuacije nekoliko članova osoblja, navodi se u saopštenju.

Požari su bili severno od objekta i lokacije. Fabrika je na "X" mreži saopštila da ne postoji neposredna pretnja od šumskog požara „u ovom trenutku“.

- Zahvaljujući reagovanju svih Pantekans-a i Kancelarije za proizvodnju NNSA u saradnji sa ženama i muškarcima vatrogasne jedinice Pantek i našim partnerima za uzajamnu pomoć iz susednih zajednica, vatra nije zahvatila niti probila granicu fabrike - navodi se u saopštenju.

U fabrici "Panteks" kažu da je prilikom evakuacije osoblja oružje i specijalni materijali bili bezbedni i da nisu pogođeni.

Postrojenje, jedino postrojenje za sklapanje i rastavljanje nuklearnog oružja u SAD, nalazi se 27 milja severoistočno od Amarila, prema državnom Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga.

Poslednje nuklearno oružje je tamo završeno 1991. godine i od tada je „bezbedno demontiralo hiljade komada oružja koje je vojska povukla iz zaliha i stavila nastale jame plutonijuma u ​​privremeno skladište“, navodi Ministarstvo energetike na svom sajtu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pentagon tri dana bio bez šefa! Lojd Ostin na saslušanju
Planeta

Pentagon tri dana bio bez šefa! Lojd Ostin na saslušanju

Ministar odbrane SAD-a Lojd Ostin suočava se sa odgovornošću u Kongresu u četvrtak zbog svoje odluke da zadrži u tajnosti svoju operaciju prostate i naknadnu hospitalizaciju, od predsednika Džoa Bajdena čak i njegovog zamenika u Pentagonu.

29.02.2024

09:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija