• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.02.2024

10:35

Trampu i ovde zabranjeno da ide na izbore! Udar na bivšeg predsednika SAD u još jednoj državi!

Tanjug/AP

Vesti

Trampu i ovde zabranjeno da ide na izbore! Udar na bivšeg predsednika SAD u još jednoj državi!

Podeli vest

Sudija američke savezne države Ilinois Trejsi Porter zabranila je da se na glasačkom listiću na predizborima Republikanske stranke nađe ime bivšeg predsednika Donalda Trampa, zbog negove navodne umešanosti u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021.


Kako prenosi Rojters, ona je odložila stupanje na snagu te odluke, pošto se očekuje da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na presudu, tako da se očekuje da konačnu presudu donese Vrhovni sud.

Organizacija „Sloboda govora narodu“, koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao „istorijsku pobedu“.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru, poručio je da je reč o „neustavnoj presudi, na koju će se žaliti“.

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se „upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima“.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. napale policiju i preplavile Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.
Tramp je prethodno održao zapaljivi govor pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i „da se pakleno bore“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija