• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.02.2024

14:16

Sve oči bile na Rusiji i Izraelu, oni za to vreme postali nuklearna sila! Oružje koje imaju može da uništi susede

EPA/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Vesti

Sve oči bile na Rusiji i Izraelu, oni za to vreme postali nuklearna sila! Oružje koje imaju može da uništi susede

Podeli vest

Dok je ostatak sveta bio okupiran ratom u Ukrajini i sukobom na Bliskom istoku, Kim Džong Un je Severnu Koreju pretvorio u moćnu nuklearnu silu. Pjongjang danas poseduje najviše interkontinentalnih balističkih raketa do sada, a obnovljeni savez sa Rusijom i Kinom izaziva sve veću paniku u Vašingtonu i Seulu.

Posle neuspešnih pregovora sa Donaldom Trampom u Hanoju 2019. godine o ukidanju sankcija, Kim Džong Un je promenio taktiku, intenzivirao razvoj nuklearnog naoružanja i revitalizovao odnose sa Rusijom. 

Severna Koreja ima 50 do 60 nuklearnih bojevih glava koje se mogu lansirati na rakete koje mogu da dosegnu celu Južnu Koreju, skoro ceo Japan i Guam.

Veličina i sofisticiranost nuklearnog arsenala Severne Koreje značajno su porasli u poslednjih pet godina.

Više od 200 testiranih raketa, uključujući onu najjaču!

Od 2022. godine, procenjuje se da je zemlja sprovela brojna testiranja interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), uključujući najmoćniju balističku raketu do sada, Hvasong-18, koja ima operativni domet od 15.000 kilometara. Samo u 2022. godini Severna Koreja je ispalila ukupno 36 balističkih i tri krstareće rakete. 

Pored raketa, severnokorejski lider može da se pohvali i podmornicom sposobnom da ispaljuje balističke rakete, lansiranjem prvog vojnog špijunskog satelita i razvojem hipersoničnih projektila.

Oružje Severne Koreje se sada sve više oslanja na tehnologiju čvrstog goriva koja skraćuje vreme lansiranja raketa, a veruje se da je nedavno pušten u rad i drugi reaktor za proizvodnju plutonijuma.

Otkako je preuzeo vlast, Kim Džong Un je sproveo više od 200 testova krstarećih i balističkih projektila. Ovo je više nego trostruko više od broja testova koje su zajedno uradili njegov otac i deda. 

- Što je njegovo oružje raskošnije i otmenije, državama je teže da ga oduzmu - rekao je bivši analitičar CIA-e Soo Kim. 

Sve veći broj severnokorejskih balističkih i nuklearnih projektila zabrinjava susedne zemlje poput Južne Koreje i Japana, kao i SAD, koje razmatraju povećanje sopstvene borbene gotovosti.

Foto: EPA

Sjajni odnosi sa Rusijom

Kako ističu analitičari američkog istraživačkog centra 38 Nort, koji proučavaju situaciju u Severnoj Koreji, situacija na Korejskom poluostrvu je opasnija nego što je bila u bilo kom trenutku od početka juna 1950. godine, kada je Kim Il-sung napravio strateška odluka da se krene u rat.

U nedavnom govoru u parlamentu, Kim Džong Un je izjavio da ujedinjenje sa Seulom više nije moguće i proglasio Južnu Koreju "glavnim neprijateljem".

Međutim, potpuna invazija Severne Koreje izgleda malo verovatna, a čak i Kim Džong Un za sada odbacuje takvu mogućnost.

Municija za Rusiju

Severna Koreja je takođe nedavno smanjila svoje zalihe oružja, šaljući municiju i rakete kratkog dometa Rusiji. Severnokorejske fabrike municije rade punim kapacitetom za proizvodnju oružja i granata za Rusiju. Prema poslednjoj proceni južnokorejskog Ministarstva odbrane, Pjongjang je u proteklih šest meseci isporučio Rusiji oko 6.700 kontejnera. Ovakva količina kontejnera mogla bi da sadrži više od tri miliona artiljerijskih granata kalibra 152 mm ili više od 500 hiljada granata kalibra 122 mm.

U zamenu, Rusija snabdeva Severnu Koreju hranom, čineći situaciju snabdevanja hranom izolovane nacije "stabilnom", navodi Ministarstvo odbrane.

Sukob između dve Koreje

Ali američki i južnokorejski zvaničnici kažu da su i dalje zabrinuti zbog potencijalnog sukoba manjeg obima između dve Koreje, uključujući neku vrstu infiltracije dronova ili pomorskih udara, posebno u Žutom moru ili na zapadnim graničnim oblastima.

Foto: Reuters

Kim Džong Un

Severnokorejski lider se možda nada da će se nakon pretnje ili upotrebe nuklearnog oružja protiv Južne Koreje povećati međunarodni pritisak da se izbegne dalja eskalacija, uzdrži od odmazde i omogući Severnoj Koreji da profitira u zamenu za mir. 

- U tom slučaju, snovi Severne Koreje se ostvaruju. Kim bi došao za pregovarački sto kao pobednik - ističe Sidni Sajler, bivši predstavnik vlade SAD u pregovorima sa Severnom Korejom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15