• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.02.2024

16:23

Rusi promenili taktiku! Javio se komandant Timur, dok mu vojska čeka municiju prodiru duž severa

Reuters

Vesti

Rusi promenili taktiku! Javio se komandant Timur, dok mu vojska čeka municiju prodiru duž severa

Podeli vest

Ukrajinski komandant poznat pod kodnim imenom Timur izjavio je da je Rusija ostvarila određeni napredak u prodoru duž severne ivice fronta u istočnoj Ukrajini.

On je istakao da, iako Rusija možda jeste postigla neki uspeh, Kijev je spreman da se suprotstavi Moskvi.

Timur je vođa 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde, koja je raspoređena u blizini grada Kupjanska na severoistoku zemlje. Naglasio je da se Ukrajina aktivno priprema za odbranu, gradeći nove odbrambene linije i jačajući logističke kapacitete, u nadi da će ovi potezi održati front stabilnim.

Rusija je nedavno preuzela kontrolu nad gradom Avdejevkom u istočnom Donjecku, dok su napadi na oblasti Harkov i Lugansk poslednjih nedelja intenzivirani. Ovi napadi oko Kupjanska, ključnog železničkog čvorišta, deo su šire koordinisane ofanzive koju je Američki Institut za proučavanje rata nazvao "kohezivnom višesmernom ofanzivnom operacijom".

Foto: Reuters

Dramatične scene na frontu

Ukrajina se suočava sa značajnim izazovima, jer se Rusija trudi da preuzme kontrolu nad važnim teritorijama koje su ranije bile pod ukrajinskom vlašću. Pad Avdejevke posebno je težak udarac za Kijev, dok se situacija u oblasti Harkova smatra kritičnom, jer ruski napredak približava Moskvu teritorijama koje je Ukrajina osvojila u kontraofanzivi.

Moskva promenila taktiku

Timur je istakao odlučnost Ukrajine da zaustavi rusku ekspanziju, ali je takođe primetio promene u taktici Moskve. Ruske snage sada koriste manje grupe i napadaju tokom loših vremenskih uslova, da bi izbegli kijevsku artiljeriju i upotrebu dronova.

Uprkos izazovima, Moskva nastavlja odlučno da napada oko Kupjanska, što potvrđuje Artem Lisohor, šef ukrajinske administracije Luganske oblasti. Ukrajina se suočava sa stalnim pritiskom i izazovima, dok čeka nove isporuke municije.

Nastavak ofanzive

Napori Rusije da kontroliše oblasti u blizini Kupjanska jasno ukazuju na njenu odlučnost da nastavi ofanzivu. Timur naglašava važnost sprečavanja daljeg napredovanja ruskih snaga i potrebu da se osigura da Rusija ne dobija nove prilike za napade.

Ukrajina je svesna da se suočava sa protivnikom koji je odlučan i resursima obilno opremljenim za vojne operacije. Ipak, njena odlučnost u odbrani i podrška međunarodne zajednice ključni su faktori u nastavku borbe protiv ruske ofanzive.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija