• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.02.2024

20:30

Gori Rusija! Ovo nije normalno! HIMARS opet pobio gomilu vojnika! Američko oružje seje smrt iz dana u dan!

Printscreen/Telegram, Shutterstock

Vesti

Gori Rusija! Ovo nije normalno! HIMARS opet pobio gomilu vojnika! Američko oružje seje smrt iz dana u dan!

Podeli vest

U utorak su se ruske trupe iz 155. pomorske pešadijske brigade okupile na inspekciji na otvorenom – usred bela dana, u dometu bacača HIMARS ukrajinske vojske. Ishod za brigadu bio je zaista predvidiv, piše "Forbs".

Ukrajinski dron primetio je marince okupljene u Olenivki, nekih 13 kilometara istočno od linije fronta na istoku zemlje. Ukrajinci su na njih ispalili dve rakete M30/31 na GPS navođenje. Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući jednog pukovnika i još dva oficira. Komandant brigade, pukovnik Mihail Gudkov, je ranjen.

To je treći put ove nedelje da se nešto ovakvo dogodilo. "Ovo više nisu izolovane greške", piše ruski ratni bloger nadimka Military Informant. "Ovo je sad već dijagnoza".

Preko 120 Rusa poginulo u dva ranija napada

Ukrajinske snage su 20. i 21. februara locirale dve odvojene velike grupe ruskih trupa u dometu bacača HIMARS na frontu, i napale ih.

U prvom napadu, meta su bili vojnici 39. brigade u naselju Trudivske na istoku Ukrajine. Dve čete postrojile su se zajedno sa komandantom, pukovnikom Musaevim, kako bi im se obratio general-major Oleg Lvovič Moisejev.

Foto: Shutterstock/printscreen

 

Moisejev je navodno bio na putu prema četama kada je iznad njih preleteo ukrajinski dron, a Ukrajinci su otvorili vatru iz HIMARS-a. Front se nalazi samo 30-ak kilometara zapadno, oko Vugledara, a HIMARS-i rakete M30/31 mogu da bacaju do udaljenosti od preko 90 kilometara.

Snimci i fotografije koje su snimili preživeli prikazuju gomilu poginulih. Navodno je ubijeno 65 vojnika, uključujući samog Musaeva. "Postrojili su ih na otvorenom polju", prigovarao je jedan preživeli dok je snimao scenu. "J***ni komandanti".

Odmah sledećeg dana, dve grupe ruskih trupa opet su se okupile na otvorenom za obuku i inspekciju. Dve odvojene formacije iz 328. puka, 810. pomorske pešadijske brigade i 81. puk okupile su se u parku prirode Oleški peskovi, samo 30-ak kilometara južno od mostobrana ukrajinskih marinaca u selu Krinki na levoj obali rijeke Dnjepar.

Locirao ih je ukrajinski dron, a artiljerija je naciljala metu. Navodno je poginulo oko 60 Rusa.

"Oni ne mogu da nauče lekciju"

Treći napad bacačima HIMARS na okupljanje koje se praktično može nazvati paradom, dogodilo se samo šest dana kasnije. "Oni ne mogu da nauče lekciju,” žalio se drugi ruski bloger, Oleg Carev. Teško je objasniti zašto se Rusi nastavljaju ovako da se postrojavaju u dometu HIMARS-a, ali samo dok ne shvatimo raspad sistema u ruskom vojnom vođstvu i obuci.

U dve godine nakon početka šireg ruskog rata u Ukrajini, moguće je da je ubijeno ili teško ranjeno čak 300.000 – ili preko 400.000, ako verujete tvrdnjama ukrajinske vojske – ruskih vojnika, uključujući možda i 30.000 samo u četvoromesečnoj bici za Avdejevku koja je kulminirala pre dve nedelje ukrajinskim povlačenjem i ruskom Pirovom pobedom.

Foto: wikipedia/printscreen

 

Ukrajinski gubici mnogo su manji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ove nedelje je izjavio kako je u dve godine poginulo 31.000 ukrajinskih vojnika, implicirajući da ih je ranjeno još negde oko 100.000. Američke procene ukrajinskih gubitaka nešto su više.

U svakom slučaju, niko ne spori da je poginulo mnogo Rusa, piše hrvatski "Index". Toliko, zapravo, da je Kremlj drastično skratio obuku novajlija kako bi ih brže poslao na front – samo nekoliko nedelja od mobilizacije. Rizik temeljnog obučavanja novih trupa je konstantno iscrpljivanje ruske sile u Ukrajini, koja broji oko 400.000 ljudi, budući da su gubici veći od zamena.

Ali, postoji rizik i u žurbi. “Kvalitet novih regruta nastavlja da pada", rečeno je ove nedelje iz ukrajinske analitičke grupe "Frontelligence Insight".

- U posljednjoj fazi bitke za Avdejevku, grupa ruskih zarobljenika, koji su zarobljeni u februaru, bila je regrutovana sredinom januara - objašnjavaju iz grupe. "To je znak ishitrenih pokušaja ispunjavanja ciljeva i slanja ljudskih resursa bez obzira na neadekvatnu obuku".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šta ovo kriju Ameri?! Oko Srbije kruži misteriozna letelica! Na Balkanu se sprema nešto krupno!
LETEO IZNAD BiH

Šta ovo kriju Ameri?! Oko Srbije kruži misteriozna letelica! Na Balkanu se sprema nešto krupno!

Šta se se dešava na Centralnom Balkanu? Ovo pitanje postavlja Itamilradar, koji se bavio letom izviđačkog aviona US Army Bombardier CL.60 “Artemis” (reg. N488CR – c/s BRIO68) koji je nedavno leteo nad Bosnom i Hercegovinom, relacijom Tuzla-Sarajevo-Mostar, duž cele zapadne i severne granice Srbije, pre nego što je preko Mađarske odleteo za Rumuniju i sleteo u vazduhoplovnu bazu Mihail Kolginačeu kod Konstance.

29.02.2024

20:00

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija