• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.03.2024

10:23

Dan D za američke izbore! U SAD "super utorak": Ključni momenat za Trampa i Bajdena

Reuters

Vesti

Dan D za američke izbore! U SAD "super utorak": Ključni momenat za Trampa i Bajdena

Podeli vest

U SAD je danas "super utorak", najveći dan ovogodišnje kampanje za predsedničke nominacije demokrata i republikanaca, jer se takmičenje održava u 16 saveznih američkih država.

Unutarstranački izbori će se odvijati od Aljaske i Kalifornije do Virdžinije i Vermonta i oni su ključni momenat za aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji su glavni kandidati za predsedničke nominacije demokrata i republikanaca, prenosi Glas Amerike.

Foto: Reuters

Donald Tramp

Više od trećine od ukupnog broja delegata dobija se na izborima na "super utorak", a kandidat republikanaca može da osvoji 854 od 2.429 delegata, dok kod demokrata može da se osvoji 1.420, što je takođe više od trećine delegata.

Međutim, ni republikanci ni demokrate ne mogu da osvoje nominaciju posle "super utorka".

Tramp, koji je favorit za republikansku nominaciju, sada ima 122 delegata i treba mu još 1.093 da bi došao da potrebnog "magičnog" broja od 1.215. Bajden, favorit demokrata, sada ima 206 delegata, a potrebno mu je 1.986. Tramp bi, kako se predvđa, mogao da obezbedi nominaciju do 12. marta, a Bajden do 19. marta.

Foto: EPA

Donald Tramp

Republikanci mogu brže da sakupe potreban broj delegata jer imaju princip da onaj koji osvoji najviše glasova u nekoj državi dobija sve delegate, dok se kod demokrata delegati dele po proporcionalnom sistemu.

Bivši predsednik Tramp dominira u republikanskoj trci, a njegov poslednji veliki rival, nekadašnja ambasadorka u UN Niki Hejli, "muči se" da održi korak, navodi Glas Amerike.

Tramp ubedljivo pobedio u Severnoj Dakoti

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ostvario je pobedu na kokusu u Severnoj Dakoti, pred današnji "super utorak", kada će na primarnim izborima glasati 16 američkih saveznih država i jedna američka teritorija.

Tramp je osvojio 84,6 odsto glasova, čime je pretekao republikansku konkurentkinju Niki Hejli, koja je prethodno na primarnim izborima u Distriktu Kolumbija zabeležila svoju prvu pobedu. Kako navodi AP, prema pravilima Severne Dakote, kandidati imaju pravo na delegate ako osvoje najmanje 20 odsto glasova.

Foto: EPA

Niki Hejli

Međutim, kandidat koji osvoji najmanje 60 odsto glasova dobija svih 29 delegata koje Severna Dakota dodeljuje, tako da je Tramp osvojio 29 delegata, dok je Hejli ostala bez delegata u ovoj državi.

Severna Dakota je jedina američka savezna država bez registracije birača, a na kokusima su praćeni zvanični državni protokoli za identifikaciju birača, kao što je provera vozačke dozvole. Tokom izborne kampanje 2016. godine delegat iz Severne Dakote pomogao je Trampu da obezbedi potreban broj delegata za republikansku predsedničku nominaciju, navodi AP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija