• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

13.03.2024

17:08

Srpska ovo mora da spreči, Rusija je u pitanju! Sarajevo će dronove samoubice izvoziti za Ukrajinu! Banjaluka ima 15 dana!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Srpska ovo mora da spreči, Rusija je u pitanju! Sarajevo će dronove samoubice izvoziti za Ukrajinu! Banjaluka ima 15 dana!

Podeli vest

General-major u penziji Mitar Kovač rekao je da izjava ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza, da će za 15 dana namenska industrija početi proizvodnju dronova samoubica, nije samo u funkciji njihove potrebe, već i izvoza u Ukrajinu.

- Naravno da ta priča o bespilotnim letelicama u funkciji izvoza na ratišta u Evropi, a pre svega mislim na Ukrajinu. Zna se da dobar deo fabrika na prostoru FBiH radi za Ukrajinu, da se preko različitih prozapadnih firmi to oružje celo vreme ove krize i rata izvozi - rekao je Kovač.

Kovač, koji je i jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma u Beogradu, ocenio je da je problem što Republika Srpska ne kontroliše taj proces.

- Oni to rade mimo znanja Republike Srpske - rekao je Kovač, prenosi Srna.

Na pitanje da li se najava Heleza da će BiH početi proizvodnju dronova samoubica naslanja na izveštaj američkih obaveštajaca da bi navodna secesija Republike Srpske mogla podstaći bošnjačke lidere da ojačaju sopstvene kapacitete da zaštite svoje interese, što bi moglo dovesti do sukoba,

Kovač je rekao da takva najava može biti dovedena u taj kontekst.

On je podsetio da je ogroman deo bivše odbrambene industrije iz Jugoslavije nasleđen uglavnom na prostorima FBiH, te da ni danas ti kapaciteti nisu mali.

- Oni ubiraju ogroman novac. Problem je u političkom smislu što Republika Srpska ne kontroliše ono što je predsednik SDA Bakir Izetbegović pre govorio da BiH ima svoju namensku industriju i da "nikada više neće nenaoružana dočekati rat". Verujem da se tajnim kanalima deo te opreme i oružja lageruje - naveo je Kovač.

On je dodao da nije sporno da je Helez pripadnik jedne ekstremističke strukture koja je dominantna u Sarajevu, koja se ogleda ne samo u vladajućim muslimanskim strankama, već i u SDA Bakira Izetbegovića.

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez najavio je da će za 15 dana namenska industrija početi proizvodnju dronova samoubica za izvoz.

- Mi imamo namensku industriju koja je najbolja u regionu. Ovo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namenska industrija je osposobljena do te mere da može konkurisati svakoj namenskoj industriji - rekao je Helez za Federalnu tv..
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija