• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji/express/kurir

17.03.2024

17:10

Pala odluka?! Putin odredio koje gradove će uništiti! Jedna zemlja plaća najveću cenu: Prvo "finta", a onda pucaju bombarderi!

EPA/Shutterstock

Vesti

Pala odluka?! Putin odredio koje gradove će uništiti! Jedna zemlja plaća najveću cenu: Prvo "finta", a onda pucaju bombarderi!

Podeli vest

Rusija je prema britanskim obaveštajnim podacima dodala dva nova grada na svoju listu meta na tlu Velike Britanije.

Na spisku meta ruskih strateških bombardera sada se navodno nalazi devet gradova širom Velike Britanije. Među njima se odnedavno nalaze i dva grada u južnoj Engleskoj. Izvori iz obaveštajnih službi navode da jedan grad ima veze sa vojskom dok drugi nema.

Britanski portal Ekspres navodi da se na ruskom spisku verovatno nalaze gradovi sa istorijskim vezama sa oružanim snagama kao što su Olderšot, Кolčester i Portsmut, a spekuliše se da su među ostalim Četam, Tidvort i Solsberi.

Novi spisak, najpotpuniji koji su britanske obaveštajne službe ikada imale u rukama, ruski agent je navodno prosledio britanskom obaveštajcu u istočnoj Evropi.

Agent je navodno otkrio i detalje o tome sa kojih vojnih aerodroma bi poleteli ruski bombarderi i broj aviona koji bi učestvovali u napadu.

- Informacije uključuju detalje o napadu na visokom nivou pored napada niskog nivoa - rekao je izvor iz Vajthola.

Ideja je, dodaje izvor, verovatno da se timovi RAF-a za brzo reagovanje (КRA) odvrate fintom pre nego što usledi pravi napad.

- Ruski vazdušni napad na teritoriju Velike Britanije, naravno, predstavljao bi objavu rata, kako Velikoj Britaniji, tako i ostatku NATO - dodao je izvor.

Ministar odbrane Grant Šaps upozorio je nedavno da se svet pomera iz posleratnog u predratni svet.

General Patrik Sanders, odlazeći šef britanske vojske, rekao je da se Velika Britanija suočava sa situacijom iz 1937. godine i da bi britanske snage mogle da budu umešane u sukob sa Rusijom za nekoliko godina. Savetnici NATO veruju da je ruski predsednik Vladimir Putin dobro razradio svoj plan da silom učini Rusiju dominantnom većem delu Evrope.

Ali čak i da je Rusija spremna da jednostrano pokrene i održi vojnu ofanzivu protiv Velike Britanije - dokazi sugerišu da bi morala da sačeka dok se njen rat sa Ukrajinom ne završi.

Britanija ima dve baze КRA koje imaju zadatak da brane Ujedinjeno Kraljevstvo od vazdušnih napada. Jedna se nalazi u RAF Кoningsbiju na istoku Engleske dok je drugu u RAF Losimutu u Škotskoj.

Moskva je 2005. godine oživela hladnoratovsku praksu slanja ruskih bombardera dugog dometa i osmatračkih aviona da redovno istražuju britanski vazdušni prostor. Tako je RAF primoran da pošalje borbene avione Tajfun da isprate ruske letelice iz takozvanog regiona protivvazdušne odbrane Velike Britanije.

Broj incidenata varira iz godine u godinu da bi 2023 godine bilpo zabeleženo samo šest takvih slučajeva što sugeriše da su ruske vazduhoplovne snage zauzete sukobom u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija