• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/CNN/Sky news

18.03.2024

15:03

Zapad priznao - Putin ima punu podršku! Šokirali analizom o tome šta sledi: "Biće Rusima kao i do sada", "pobedio da bi mobilizovao"...

epa/wikipedia

Vesti

Zapad priznao - Putin ima punu podršku! Šokirali analizom o tome šta sledi: "Biće Rusima kao i do sada", "pobedio da bi mobilizovao"...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin osvojio je 87 odsto glasova na izborima završenim u nedelju na kojima nije imao ozbiljnog protivkandidata, a zapadni mediji su analizirali šta se može očekivati od šefa Kremlja nakon ovog ubedljivog trijumfa.

CNN navodi da pobeda Putina ni u jednom trenutku nije dovođena u pitanje i dodaje da je predsednik Rusije obezbedio peti mandat putem "dubioznog nacionalnog plebiscita".

Američka televizija ocenjuje da "demokratska procedura ni u jednom trenutku nije imala veze sa trodnevnim predsedničkim izborima u Rusiji".

- Što se tiče Kremlja, ova ubedljiva pobeda u prvom krugu će dosadašnjem predsedniku obezbediti svež dokaz legimnosti i poslati jasnu poruku: Putinov rat protiv Ukrajine ima punu podršku njegovog naroda - navodi CNN.

Podseća se da je Putin u govoru koji je održao uoči izbora zatražio od glasača da izlaskom na birališta pokažu nacionalno jedinstvo.

- Uveren sam da shvatate kroz kakav težak period sada prolazi naša zemlja, sa kakvim se teškim izazovima suočavamo u skoro svim sferama. A da bismo nastavili da na njih odgovaramo dostojanstveno i uspešno prevazilazimo prepreke, mi i dalje moramo da budemo ujedinjeni i posedujemo samopouzdanje - kazao je tada Putin koji je rarod Rusije nazvao "jednom velikom porodicom".

CNN navodi da je Putin tu poruku ponovio i nakon zatvaranja birališta, poručivši da su Rusi "svi jedan tim" kada se pojavio na sceni u gomili mladih aktivista njegovog izbornog štaba obučenih u majice sa natpisom "Putin Rusija pobeda".

Ipak, on je aludirao i da "mnogo obaveza za sve" predstoji nakon njegovog reizbora, ali nije baš bio mnogo pričljiv u vezi sa tim zadacima, pišu još zapadni mediji.

 

Dajana Megnej, međunarodni izveštač Skaj njuza, rezultate ruskih predsedničkih izbora ocenila je kao "predvidljive, ako ne i besmislene".

Ona je navela da Ruse u narednih šest godina očekuje "isto što i do sada".

- Takve brojke koje tiču izlaznosti i podrške se približavaju on9im koje ostvaruju centralnoazijski diktatori. Mislim da je primetno da je vođa Severne Koreje bio prvi koji je pozvao Vladimira Putina i čestitao mu na tim brojkama - kazala je Megnej.

Ona je za Putinovu trojicu protivkandidata rekla da bi "teško mogli da se nazovu poznatim javnosti", kao i da su oni tokom većeg dela predizborne kampanje hvalili Putina i njegov rat u Ukrajini.

Britanska televizija navodi da je Megnej govorila i onome što bi moglo da se dogodi tokom novog šestogodišnjeg mandata predsednika Rusije.

- Mislim da treba da vidimo da li će on narediti novu mobilizaciju, ukoliko oseća da je opravdana - rekla je Megnej.

Podseća se da prethodna mobilizacija koju je Putin naredio nije bila popularna u Rusiji, ali Megnej navodi da sa rezultatima kakve je sada ostvario nPutin više ne mora da se brine da li će na izborima proći onako kako želi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UŽIVO! Pobeda! Prebrojani svi glasovi na izborima u Rusiji, stižu čestitke, reči Kadirova odjekuju! Uživo
IZBORI U RUSIJI

UŽIVO! Pobeda! Prebrojani svi glasovi na izborima u Rusiji, stižu čestitke, reči Kadirova odjekuju!

U Rusiji su završeni predsednički izbori. Prvi glasači na izborna mesta izašli su u petak na Dalekom istoku, nakon čega su biračka mesta počela da se postepeno otvaraju i širom zemlje. Građani su birali između četiri kandidata – pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na spisku kandidata su bili i lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki, lider komunista Nikolaj Haritonov, kao i Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju „Novi ljudi“.

18.03.2024

14:36

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija