• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

06:40

Velika pobeda Rusije! Evropa kleči i moli za pomoć! Amerika ih ostavila na cedilu, Putin im je sada jedini spas!

Shutterstock/Reuters/tanjug/AP/profimedia

Vesti

Velika pobeda Rusije! Evropa kleči i moli za pomoć! Amerika ih ostavila na cedilu, Putin im je sada jedini spas!

Podeli vest

Isporuke ruskog gasa iz cevovoda u EU rastu u kontekstu smanjenja kupovine tečnog prirodnog gasa i neizvesnosti u vezi sa očekivanim prekidom tranzita gasa kroz Ukrajinu, izjavila je u komentaru za RIA Novosti Marija Belova, direktorka istraživanja kompanije Implementa.

- Rusija je zemlja koja je najviše povećala isporuke gasa u EU tokom zimskih meseci 2024. (+1,8 milijardi kubnih metara u odnosu na isti period 2023. godine). Najverovatnije je to zbog činjenice da su nabavke LNG iz Sjedinjenih Država smanjene za skoro istu količinu, kao i faktor neizvesnosti koji je povezan sa očekivanim prestankom tranzita gasa kroz Ukrajinu od početka 2025. godine - istakla je ona.

- Razumno je očekivati nastavak rasta isporuka ruskog gasa u regionu - dodala je ona.

Od početka godine izvoz ruskog gasa na zapad porastao je preko Turskog toka za 40 odsto, a preko ukrajinskog gasno-transportnog sistema za približno 23 odsto, pokazuju proračuni zasnovani na podacima Evropske mreže operatera sistema za prenos gasa ( ENTSOG) i podaci Gazproma. Isporuke u EU i Tursku tokom 10 sedmica ove godine porasle su na približno 5,8 milijardi kubnih metara - po 2,9 milijardi kubnih metara i prvim i drugim putem.

Uprkos povećanju cevovodnih isporuka gasa iz Rusije, od početka marta, EU je smanjila uvoz prirodnog gasa od početka 2024. za oko 3 odsto u poređenju sa istim pokazateljima prošle godine, navela je Belova.

- Generalno gledano, zbog povoljnog cenovnog okruženja, očekuje se povećanje potražnje za gasom u regionu ove godine - rekla je na kraju.

Trenutno se ruski gasovodni gas u Evropu isporučuje preko jedne od dve ulazne tačke u gasnotransportni sistem Ukrajine i preko Turske, gde stiže Turskim tokom i Plavim tokom. Tranzit gasa preko Ukrajine ide u zemlje istočne Evrope , prvenstveno u Slovačku, Austriju i Mađarsku . Preko Turske ide po dugoročnim ugovorima u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Severnu Makedoniju, Rumuniju .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija