• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Strana ua

20.03.2024

08:51

EU proširuje povlastice za poljoprivrednike uz uslov "kočnice u slučaju nužde" - evo šta to znači!

Twitter

Vesti

EU proširuje povlastice za poljoprivrednike uz uslov "kočnice u slučaju nužde" - evo šta to znači!

Podeli vest

EU će produžiti beneficije ukrajinskim poljoprivrednicima na još godinu dana, ali uz pravo "kočnice u nuždi". Lista proizvoda koji se mogu "usporiti" proširena je na glavni ukrajinski izvozni proizvod - žito. Ovo se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta.

Evropski savet i Evropski parlament ranije su odobrili produženje ukidanja carina do 5. juna 2025. godine.

Napomenuli su da Evropska komisija može da preduzme "brzu promenu" ako dođe do poremećaja na tržištima jedne ili više zemalja EU zbog uvoza iz Ukrajine.

Naime, "sve mere koje se smatraju neophodnim ukoliko dođe do značajnog poremećaja na tržištu EU ili tržišta jedne ili više zemalja EU zbog uvoza iz Ukrajine".

Takvo "kočenje u slučaju nužde" je već obezbeđeno za živinu, jaja i šećer. Ali ovoga puta, poslanici Evropskog parlamenta uspeli su da prošire ovu listu na ovas, kukuruz, žitarice i med.

- Takođe su osigurali čvrste obaveze Komisije da preduzmu mere ako uvoz pšenice iz Ukrajine poraste. Bazni period za aktiviranje hitne kočnice biće 2022. i 2023., što znači da ako uvoz ovih proizvoda premaši prosečne količine za te dve godine, carine biće ponovo uveden - navodi se u saopštenju.

Takođe je odlučeno da se takve odluke donose 14 dana unapred (ranije je bilo 21). 

Parlament i Savet EU moraće da daju konačnu saglasnost na sporazum pre 5. juna, kada ističe aktuelna suspenzija carina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija