• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

21.03.2024

19:00

Ratna predsednica Fon der Lajen! Nije vam jasno?! E, pa gledate osobu koja nije potraćila ratnu krizu - naprotiv!

EPA

Vesti

Ratna predsednica Fon der Lajen! Nije vam jasno?! E, pa gledate osobu koja nije potraćila ratnu krizu - naprotiv!

Podeli vest

Prava šteta je ne iskoristiti dobru krizu, naročito ako je dobra prilika za kampanju. Ovo je bio moto predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen od 2019. i pandemije kovida, preko krize troškova života do Ukrajine.

Kako najnovija "ezgistencijalna pretnja" ne pokazuje znake jenjavanja, Fon der Lajenova je pokrenula kampanju za drugi mandat na platformi da bude glavni krizni menadžer, nadajući se da će pridobiti lidere Evropske unije koji sami obećavaju finansijsku i moralnu podršku Ukrajini. S obzirom na to da Sjedinjene Države oklevaju da nastave da finansiraju sukob i da se nazire mogući povratak bivšeg predsednika Donalda Trampa, ovonedeljni samit lidera EU u Briselu je savršeno mesto za Fon der Lajenovu da se oglasi, navodi "Politiko".

- Fon der Lajenova se od predsednice Komisije pretvara u nekoga ko se kandiduje za funkciju i na taj način menja svoju politiku - rekao je za "Politiko" Nikolaj fon Ondarza iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove i dodao:

- To možete da se vidi na poljoprivrednicima, na proširenju... I na bezbednosti i odbrani, što ona pokušava da učini jednom od svojih ključnih poruka u predizbornoj kampanji.

Ranije ovog meseca, Fon der Lajenova se tokom svog govora o nominaciji za drugi mandat fokusirala na evropsku odbranu, rekavši da Evropa treba da "turbonapuni odbrambene industrijske kapacitete u narednih pet godina".

Foto: Tanjug/AP

Ursula Fon der Lajen

Diskusije na samitu Evropskog saveta dolaze u trenutku kada su Pariz i Berlin u sukobu oko strategije za Ukrajinu. Sve oštrija retorika francuskog predsednika Emanuela Makrona izazvala je uznemirenost u Berlinu, posebno kada je Francuska pozvala Evropu da se ne ponaša kao "kukavica" u odnosu sa Rusijom. Sa druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc suočio se sa kritikama zbog odbijanja da pošalje rakete "taurus" Kijevu.

- Fon der Lajenova pokušava da popuni liderski vakuum koji postoji već duže vreme zbog toga što su lideri Nemačke i Francuske fokusirani na unutrašnju politiku - kaže Fon Ondarza.

Foto: Printskrin video

Taurus raketa

Pomaže i to što je Fon der Lajenova bivša nemačka ministarka odbrane, pa mnogi (ne i svi, na prvom mestu ne mađarski premijer Viktor Orban) u Briselu veruju da je prava osoba za posao.

- EU jednostavno ne može sebi da priušti dug tranzicioni period ili političku nesigurnost u ovom kontekstu" sukoba u Ukrajini, neizvesnosti u SAD - rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik EU i dodao:

- Fon der Lajenova ima svoje mane, ali generalno ona je prava osoba na pravom mestu.

Ne slažu se svi sa tom konsultacijom, pre svega zbog njenih najava jačanja "odbrane Evrope" kroz korišćenje ruskih zamrznutih sredstava za finansiranje oružja za Ukrajinu. Mnogi, uključujući i Nemačku čija je ministarka odbrane Fon der Lajenova nekada bila, strahuju da će se time samo produžiti agonija.

Uz to, najava postavljanja novog komesara za odbranu preti da izazove borbu za prevlast unutar Komisije. Da li će Ursula uspeti da ubedi EU lidere da je ona prava žena za "ratnog predsednika EU" ostaje da se vidi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dogorelo do noktiju! Poslednji pokušaj da poraze Rusiju: Amerika i Evropa povlače keca iz rukava, ako ovo ne uspe...
KRAJNJI TRZAJ

Dogorelo do noktiju! Poslednji pokušaj da poraze Rusiju: Amerika i Evropa povlače keca iz rukava, ako ovo ne uspe...

Vojna pomoć Evropske unije od pet milijardi evra, koju će Kijev dobiti, neće dozvoliti da se situacija na frontu preokrene u korist Oružanih snaga Ukrajine, ali bi, prema planovima evropskih političara, trebalo da pomogne Ukrajini da sačeka veće pakete iz Sjedinjenih Država, rekao je za RIA Novosti vojni analitičar i glavni urednik časopisa. Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.

20.03.2024

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija