• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tass

23.03.2024

05:46

Teroristički napad u Moskvi: Šta znamo do sada!

tanjug

Vesti

Teroristički napad u Moskvi: Šta znamo do sada!

Podeli vest

Više od 80 ljudi, među kojima i troje dece, poginulo je, a najmanje 120 je povređeno u terorističkom napadu u petak uveče u koncertnoj dvorani Krocus siti Hol u Moskvi.

Pucnjava i posledice

Ruski istražni komitet saopštio je da je ubijeno najmanje 80 ljudi. Prema podacima FSB, više od 120 je povređeno. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da je hospitalizovano 115 osoba, među kojima 5 dece. U teškom stanju je 60 ljudi.

Muraško je rekao da je završen glavni rad na hitnoj pomoći žrtvama terorističkog napada u Krokus siti holu, dok lekari sada stabilizuju stanje pacijenata i nastavljaju rad sa onima čije je stanje procenjeno kao najteže.

Napadači i oružje 

Petorica napadača su, prema rečima očevidca, pre početka koncerta počeli da pucaju ispred i u samoj sali. Kako je saopštio Istražni komitet, napadači su bili naoružani puškama kalašnjikov i imali su veliku količinu municije o čemu svedoči i ogroman broj čaura na licu mesta.

 

Eksplozija i požar

Nakon pucnjave pojavile su se informacije o dimu i eksploziji u kompleksu, a potom i požaru.
Vatri je dodeljen povećan nivo složenosti. Oko trećine zgrade je bilo u plamenu, a izlazio je gust crni dim. Vatrogasci su preko krova evakuisali oko 100 ljudi.
U gašenju požara učestvovala je avijacija. Helikopteri su ispustili oko 160 tona vode.
Krov zgrade je izgoreo i  skoro se potpuno urušio. U susednim oblastima oseća se miris paljevine.
Požar  je u  0:55 po moskovskom vremenu lokalizovan.
Bliže 6:00 po moskovskom vremenu, helikopteri koji su učestvovali u gašenju požara završili su posao. Požari ostaju unutar zgrad, a vatrogasne ekipe zalivaju zgradu.

 

Reakcija vlasti

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak u vezi sa terorističkim napadom.
Specijalne agencije za sprovođenje zakona preduzimaju sve neophodne mere, saopštio je FSB Rusije.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je incident krvavim terorističkim napadom.
Na mesto incidenta upućeni su moskovski SOBR i OMON, kao i vatrogasci.
Više od 30 regionalnih i 20 moskovsih timova hitne pomoći poslato je u Krokus siti Hol. Crveni trg je bio potpuno ograđen. Na moskovskim aerodromima i železničkim stanicama pojačane su mere bezbednosti.Svi javni događaji su otkazani u Moskvi i Moskovskoj oblasti.

Mere bezbednosti u vezi sa vanrednim stanjem pojačane su u nekoliko regiona Ruske Federacije, uključujući Moskovsku oblast, LNR, Dagestan, Severnu Osetiju, Tulsku oblast i Nenecki autonomni okrug.

Muraško je rekao da će na sajtu Ministarstva za vanredne situacije biti objavljeni opšti spiskovi pacijenata povređenih tokom vanrednog događaja u Krokus siti holu. Socijalni fond je formirao radnu grupu za pružanje mera podrške žrtvama. ​​​

 

Putin 

Direktor FSB Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov, ministar unutrašnjih poslova Ruske Federacije Vladimir Kolokolcev, predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin i direktor ruske garde Viktor Zolotov izveštavali su predsednika Rusije Vladimira Putina o napretku istrage o terorističkom napadu.

Međunarodna reakcija

Bela kuća je izrazila saučešće zbog pucnjave i saopštila da SAD nemaju unapred informacije o napadu. Vašington je naveo da incident nije povezan sa akcijama Kijeva. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da reakcija SAD na teroristički napad otvara pitanja.

Bela kuća je saopštila da su SAD u martu upozorile ruske vlasti na predstojeći teroristički napad.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da Kijev nije umešan u incident.

UN su tužne zbog izveštaja o pucnjavi i pokušavaju da dobiju dodatne informacije.
I prijateljske i neprijateljske zemlje, uključujući  Egipat, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgistan, Italiju, Srbiju, Nemačku, Luksemburg, Katar, Kubu, Palestinu, Boliviju, Iran, izrazile su saučešće u vezi sa incidentom i osudu incidenta na različitim nivoima.

Venecuela, Uzbekistan, Republika Srpska, Turska, Jermenija, Malta, Abhazija, Jordan, Saudijska Arabija, Francuska, Tadžikistan, Meksiko, Kolumbija, Austrija, UAE, Sirija, Slovačka, Moldavija, Izrael, Bahrein, Grčka, Argentina , Norveška , Belgija , Holandija, Čile, Crna Gora, Škotska, Ekvador, Peru, Mađarska, Urugvaj, Panama, Maroko, Novi Zeland, Gvatemala, Irska, Mali, Tunis, Turkmenistan, Indija, Kostarika, Japan.

 

O mestu napada

Krokus siti Hol je koncertna sala u Krasnogorsku na teritoriji poslovnog centra Krocus u blizini stanice Mjakinino. U vlasništvu je Krokus grupe biznismena Araza Agalarova. Zgrada ima sedam spratova, ukupne korisne površine je više od 38 hiljada kvadratnih metara. Kompleks ima salu sa više od 9,5 hiljada mesta. Otvoren je 25. oktobra 2009. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija