• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Strana ua

25.03.2024

16:08

Rusija vraća smrtnu kaznu?! Glavna tema u Moskvi, Putin "nije forsirao", ali nakon masakra u Krokusu...

profimedia/telegram

Vesti

Rusija vraća smrtnu kaznu?! Glavna tema u Moskvi, Putin "nije forsirao", ali nakon masakra u Krokusu...

Podeli vest

Jedna od mogućih reakcija ruskih vlasti na teroristički napad koji se odigrao 22. marta u Krokus hali jeste vraćanje smrtne kazne. O tome se sada priča mnogo i na različitim nivoima.

Šef Jedinstvene Rusije Vladimir Vasiljev rekao je da će "ova tema svakako biti duboko, profesionalno i sadržajno razrađena. Doneće se odluka koja će zadovoljiti raspoloženje i očekivanja ruskog društva".

Ali šef komiteta za izgradnju države i zakonodavstvo u Državnoj dumi, Pavel Krašenjinjikov, smatra da rasprava o smrtnoj kazni može da odvede u pogrešnom pravcu.

- Uvek smo bili protiv toga - rekao je on, misleći na smrtnu kaznu.

Poziv na vraćanje smrtne kazne bio je čest u prošlosti, ali vlasti nisu započele proces povratka i s vremena na vreme konstatovale da takvih planova ne treba da ima.

Razlog je strah ruske elite da da preveliku moć snagama bezbednosti, koje mogu da ih koriste ne toliko za borbu protiv terorista i diverzanata, već za ucenjivanje, iznuđivanje i oduzimanje novca ili poslovanja.

Foto: Reuters

Snage bezbednosti ispred Krokus hale u kojoj je izveden teroristički napad

U principu, to se već dešava prema "običnim" članovima krivičnog zakona. Uvođenje smrtne kazne otvoriće mnogo veće izglede za bezbednosne snage u tom smislu, podižući njihovu samovolju na sasvim drugačiji, epski nivo. Jer jedno je kada vas ucenjuju da idete u zatvor na 3-5 ili do10 godina, što možete nekako da izbegnete, na primer, dogovorom. A sasvim je druga stvar ako postoji mogućnost smrtne kazne. Kako kažu, "od onoga sveta nema iskupljenja", stoga ćete morati da se isplatite na ovom svetu po svaku cenu.

A čak i ako govorimo o uvođenju smrtne kazne za ograničen spektar članaka koji se odnose na terorizam i izdaju, to nas neće spasiti ni od čega. Po želji, svako može biti optužen za njih (posebno za izdaju).

Dakle, pitanje smrtne kazne nije posebno popularno među ruskom elitom. Ni Vladimir Putin to nije previše forsirao. Štaviše, njegovi protivnici redovno umiru.

Foto: Printskrin

Teroristi iz Krokus hale?

 
Generalno, s obzirom na trenutno stanje ruskih snaga bezbednosti, širenje njihovih sposobnosti preko određene tačke znači stvaranje rizika od pokretanja spirale samovolje koja bi mogla da destabilizuje ruski državni aparat i ceo državni sistem.

Međutim, tema vraćanja smrtne kazne će se u svakom slučaju aktivno raspravljati, ima mnogo zainteresovanih za nju!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija