• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dojče vele

26.03.2024

13:01

U Evropi oživeo strah od ISIS-a! Posle napada u Moskvi, oni se pridružili Makronu i podigli nivo bezbednosti

Printscreen, Reuters

Vesti

U Evropi oživeo strah od ISIS-a! Posle napada u Moskvi, oni se pridružili Makronu i podigli nivo bezbednosti

Podeli vest

U ponedeljak Italija se pridružila Francuskoj u podizanju nivoa bezbednosti nakon napada na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" u Moskvi, za koji je odgovornost preuzeo avganistanski ogranak Islamske države (ID), prenosi "Dojče vele".

Odluka je doneta u ponedeljak, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Rimu, a ove nedelje, uoči Uskrsa, planirano je pojačano obezbeđenje za različite događaje.

U danima uoči Uskrsa papa Fracisko ima veoma gust raspored u Rimu i Vatikanu.

Kako se navodi u saopštenju italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, "biće pojačane mere nadzora i provera, a najviše pažnje posvetićemo mestima velikih okupljanja i osetljivim ciljevima."

Francuska je preduzela isti korak u nedelju, saopštivši da smatra da je avganistanski ogranak ID odgovoran za napad u Moskvi. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je ova grupa ranije "pokušala da izvrši nekoliko akcija na našem tlu".

Foto: profimedia

Emanuel Makron

Posle napada u Moskvi, u Evropi je oživeo strah od novih napada islamskih ekstremista. Kontinentu predstoje masovni događaji kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Kornelijus Funke rekao je da pretnja od islamskih ekstremista "ostaje akutna", ali da se procene bezbednosnih rizika nisu promenile posle terorističkog napada u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da su zločin počinili radikalni islamisti, ali da se istražuje ko im je izdao naređenje.

Foto: Reuters

Krokus hala

Glavna urednica RT Margarita Simonjan je odbacila navode o odgovornosti ISIS-a, ocenivši da se radi o operaciji pod lažnom zastavom, a da je ovaj narativ prihvaćen zato što je ID izvršila mnogo terorističkih napada širom sveta, ali da nije povezana sa Ukrajinom.

Tezu da ID nije umešana u napad podržala je i bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, kao i britanski opozicionar i poslanik Džordž Galovej.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija