• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.03.2024

21:30

Bajden nije ukinuo Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba!

EPA

Vesti

Bajden nije ukinuo Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba!

Podeli vest

Na našem portalu je 30. marta 2024. godine objavila je tekst pod nazivom "Bajden udario na Boga! Neviđeni skandal u SAD: Amerikanci prepuni gneva - Je li ovo moguće?", koji je portal Raskrinkavanje.ba označio kao prenošenje lažnih vesti.

Celu analizu možete pogledati na linku Raskrinkavanje - Biden nije "ukinuo" Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba.

Napomena: U tekstu je bilo navedeno da je predsednik SAD Džo Bajden izazvao gnev proglasivši da će Uskršnja nedelja zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba. Međutim, ova informacija nije istinita, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, koji je ovakvu tvrdnju nazvao manipulisanje činjenicama, jer se ovogodišnji datum obeležavanja katoličkog Uskrsa slučajno poklopio sa uobičajnim datumom obeležavanja Dana vidljivosti transrodnih osoba. 

Iz teksta su uklonjeni navodi da je deci pripadnika Nacionalne garde SAD zabranjeno je da crtaju verske motive na vaskršnjim jajima na skupu koji će biti upriličen u Beloj kući 2024. godine.

Iz teksta su uklonjeni i navodi da je Bela kuća je "udvostručila reakciju zabranivši verske slike u podnescima dece vojnih porodica koje učestvuju u tradicionalnom događaju uskršnjeg farbanja jaja".

Ovi navodi su ukonjeni nakon što je ova informacija ocenjena od strane Raskrinkavanje.ba kao dezinformacija, jer se u Beloj kući od 1878. godine održava takozvani “White House Easter Egg Roll” povodom Uskrsa, u okviru tog događaja organizuju se i izložbe uskršnjih jaja koja oslikavaju deca bivših pripadnika/ca Nacionalne garde SAD-a.

Oslikavanje jaja regulisano je u skladu sa smernicama koje podrazumevaju zabranu verske diskriminacije, a verski i politički motivi zabranjeni su na svim uskršnjim događajima u Beloj kući decenijama unazad, samim tim, ova pravila su se primenjivala i pre njega.

Izvinjavamo se čitaocima.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija