• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.03.2024

22:55

Dramatično upozorenje SZO! Neophodna hitna evakuacija 9.000 pacijenata iz Pojasa Gaze

Reuters

Vesti

Dramatično upozorenje SZO! Neophodna hitna evakuacija 9.000 pacijenata iz Pojasa Gaze

Podeli vest

Pre rata je u Gazi bilo 36 bolnica, a šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je izjavio da u palestinskoj enklavi trenutno funkcioniše samo 10 bolnica

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je neophodno da se 9.000 pacijenata hitno evakuiše iz Pojasa Gaze radi pružanja medicinske nege, a šef SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, je dodao da u tamo trenutno funkcioniše samo 10 bolnica.

''Oko 9.000 pacijenata hitno treba da bude evakuisano u inostranstvo zbog zdravstvenih usluga, uključujući lečenje raka, povrede od bombardovanja, dijalize i druga hronična stanja'', izjavio je Tedros na platformi Iks.

On je dodao da je zbog toga što radi samo 10 bolnica, i to organičeno, hiljade pacijenata lišeno zdravstvene nege, prenosi Gardijan.

Pre rata u Gazi je bilo 36 bolnica, prema podacima SZO. Gebrejesus je istakao da je ''do sada više od 3.400 pacijenata upućeno u inostranstvo preko Rafe, uključujući 2.198 ranjenih i 1.215 bolesnih. Ali još mnogo njih treba da bude evakuisano''.

On je pozvao Izrael da ubrza izdavanje odobrenja za evakuaciju jer je, kako tvrdi, svaki trenutak bitan za pacijente u kritičnom stanju. Pre rata, 50 do 100 pacijenata dnevno je prebacivano u Istočni Jerusalim ili na Zapadnu obalu, od kojih polovina zbog tretmana za kancer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija