• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.04.2024

06:00

Šok u Turskoj! Erdogan doživeo težak poraz! Opozicija proglasila pobedu u velikim gradovima!

Tanjug/EPA

Vesti

Šok u Turskoj! Erdogan doživeo težak poraz! Opozicija proglasila pobedu u velikim gradovima!

Podeli vest

Ekrem Imamoglu, aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP), proglasio je večeras pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u Turskoj.

Imamoglu je rekao da vodi na lokalnim izborima u Istanbulu sa više od milion glasova podrške nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića, preneo je Rojters.

On je ranije izjavio da na osnovu podataka koje su prikupili, može da kaže da su građani zaista pokazali naklonost i poverenje u njih i dodao da ih trenutna slika veoma raduje.

Prethodno je aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat CHP, Mansur Javas proglasio pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Prema delimičnim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, prvi put u poslednjih 35 godina.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Erdogan: Ovo nije kraj, već prekretnica

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je večeras da lokalni izbori na kojima je njegova Stranka pravde i razvoja izgubila, između ostalog, u Ankari i Istanbulu nisu kraj, već "prekretnica".

- Lokalni izbori 31. marta završeni su na način koji je dostojan naše demokratije. Nije bilo incidenata koji bi bacio senku na izbornu atmosferu. Turska demokratija je još jednom dokazala svoju zrelost - rekao je Erdogan pristalicama u Ankari, prenosi turski list "Sabah".

On je naveo da se volja nacije manifestuje na biračkim listićima, te da je nacija prenela svoju poruku političarima.

- Ovaj 31. mart nije kraj, već prekretnica. Naša nacija je prenela svoje poruke političarima. Pobednik ovih izbora je naša demokratija i nacionalna volja - rekao je Erdogan.

Dodao je da se nada da će rezultati izbora "biti od koristi" za Tursku, njen narod i njene gradove i sela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15