• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

04.04.2024

15:53

Šef humanitaraca izneo dokaz da Izrael laže! Gađali su konvoj "automobil, po automobil" (VIDEO)

printscreen

Vesti

Šef humanitaraca izneo dokaz da Izrael laže! Gađali su konvoj "automobil, po automobil" (VIDEO)

Podeli vest

Izraelski napad u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz dobrotvorne grupe Svetske centralne kuhinje (VCK) u Gazi nije bio greška, jer je konvoj bio meta "sistematski, automobil po automobil", rekao je Rojtersu u sredu osnivač grupe i poznati kuvar Hoze Andres.

U incidentu koji je izazvao međunarodnu osudu poginula su tri Britanca, državljanin Poljske, Australijanac, Palestinac i dvostruki američko-kanadski državljanin.

Izraelska vojska, znala je kretanje konvoja pomoći pošto je postojala jasna komunikacija između VCK i IDF, rekao je Andres.

- Ovo nije bila samo loša situacija u kojoj smo 'ups' bacili bombu na pogrešno mesto - rekao je kuvar za Rojters.

Konvoj su činila tri automobila, uključujući dva oklopna vozila, na kojima je jasno bio istaknut logo VCK. Sva trojica su pogođena tokom štrajka.

Prema rečima kuvara, nakon što je ID napala prvi oklopni automobil, tim je uspeo da pobegne i pređe u drugo oklopno vozilo. Zatim je napadnut drugi automobil, primoravajući dobrovoljce da pređu u treći.

Humanitarni radnici pokušali su da komuniciraju kako bi razjasnili ko su, citira Andres, ali je treći automobil tada udaren, "i videli smo posledice toga", zaključio je on.

Andresov izveštaj o događajima podseća na izveštaj od utorka u listu Haarec koji je rekao da je ID bombardovala konvoj tri puta namerno, jer sumnja da je među humanitarnim radnicima bio operativac Hamasa.

Izraelsko rukovodstvo se izvinilo zbog incidenta. Načelnik generalštaba IDF Herci Halevi nazvao je incident "ozbiljnom greškom" i rekao da vojska nije imala nameru da naudi humanitarnim radnicima VCK. General je za štrajk okrivio pogrešnu identifikaciju. Izraelski predsednik Isak Hercog izrazio je "duboku tugu i iskreno izvinjenje" Andresu. Premijer Benjamin Netanjahu je sugerisao da se takvi "tragični" i "nenamerni" incidenti dešavaju "u vreme rata". 

Vazdušni napad osudili su najčvršći saveznici Izraela, SAD, Velika Britanija i druge zemlje, uključujući i one čiji su državljani među poginulima.

Prema podacima UN, najmanje 196 humanitarnih radnika je ubijeno u Gazi od početka izraelske ofanzive pre šest meseci. Hamas je ranije optužio Izrael da gađa lokacije za distribuciju pomoći, napominje Rojters.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što su palestinski militanti izveli iznenadni prekogranični napad 7. oktobra prošle godine, ubivši oko 1.100 ljudi i uzevši više od 200 talaca. U izraelskoj vojnoj kampanji od tada je poginulo skoro 33.000 ljudi, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15