• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.04.2024

21:50

Rusi pripremaju masovne napade! Ukrajinski obaveštajci tvrde: Imaju 950 projektila dalekog dometa

Shutterstock

Vesti

Rusi pripremaju masovne napade! Ukrajinski obaveštajci tvrde: Imaju 950 projektila dalekog dometa

Podeli vest

Portparol Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki rekao je juče da Rusija planira da izvrši još dva ili tri velika raketna udara na ciljeve u Ukrajini ovog proleća.

Prema njegovim rečima, Moskvi je potreban predah da akumulira nova sredstva.

- Sada u Rusiji, prema našim procenama, postoji oko 950 visoko preciznih raketa operativno-strateškog nivoa sa dometom većim od 350 kilometara. Trend koji vidimo je da oni imaju tendenciju da drže zalihe od najmanje 900 projektila. Kao što se može videti, Rusi se približavaju ovoj granici, tvrdi Skibicki.

Rusija planira da proizvede 40 krstarećih raketa H-101 u aprilu

On je dodao da, prema informacijama ukrajinske strane, Rusija planira da proizvede oko 40 krstarećih raketa H-101 u aprilu.

Ruski izvori koji su izneli izjave portparola GUR-a primetili su da je ruska vojska krajem marta izvršila nekoliko masovnih raketnih napada na vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Pored aerodroma, punktova razmeštaja borbenog osoblja i opreme ili centara odlučivanja, pogođene su i instalacije energetske infrastrukture Ukrajine.

Ovi napadi su prouzrokovali ozbiljnu štetu ili potpuni nestanak kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji. Kao rezultat toga, zabeleženi su nestanci struje u velikim naseljenim mestima Ukrajine.

Vojni eksperti su primetili da je tokom poslednjih napada pogođen i izvestan broj prethodno nepogađenih ciljeva. Na primer, u zapadnoj Ukrajini uništeno je veliko podzemno skladište prirodnog gasa.

Trećina ukupnog broja krstarećih raketa ove godine pala na Kijev

Činjenica je da Moskva više od godinu dana udara u ukrajinsku infrastrukturu ali blagim intenzitetom, fokusirajući se pre svega na elektrane, mostove, brane, putne i železničke mreže, u velikoj meri koristeći svoje kamikaza bespilotne letelice i visokoprecizne rakete.

Međutim, rat u Ukrajini je čini se ušao u novu fazu, pri čemu Moskva sada mnogo većim intenzitetom sprovodi ovakve udare. Posebno posle terorističkog napada u Moskvi, za koji Moskva veruje da se iza dželata ISIS-a kriju Kijev i Zapad.

Prema pisanju zapadnih glasila, „Rusija gađa Kijev sa 37% krstarećih raketa, a lansirali su više Cirkona nego što se mislilo“. „Pored toga, za udare na glavni grad Ukrajine, ruske snage su usmerile 36% svih raketa H-47M2 Kindžal lansiranih 2024.”

Kao dokaz tim tvrdnjama prilaže se statistika za prvi kvartal 2024. koju je saopštio načelnik Vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko.

Napominje se da su od početka 2024. godine Rusi upotrebili više od 180 sredstava za uništavanje ciljeva u rejonu grada Kijeva, i to:

-113 krstarećih raketa H-101, 1 krstareća raketa Kalibar, 3 krstareće rakete H-69, 48 kamikaza dronova Geranj, 11 raketa H-47M2 Kindžal, 6 balističkih projektila Iskander-M i 5 projektila 3M22 Cirkon.

Ako ove podatke uporedimo sa izveštajima Komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, čiji proračun je izvršilo još jedno ukrajinsko glasilo Difens ekspres, onda je Rusija od početka godine na Ukrajinu lansirala ukupno 307 krstarećih raketa: 295 raketa H-101, 8 Kalibar, i 4 R-500 sa Iskander-K.

Dakle, za napad na Kijev, Rusi su usmerili 37,1% svih krstarećih raketa lansiranih u prvom kvartalu 2024.

Zanimljivo je spominjanje ruske upotrebe od čak pet hipersoničnih projektila 3M22 Cirkon. Istovremeno, zvanično su poznata samo dva slučaja njihove upotrebe, onaj prilikom napada 7. februara jednom raketom i onaj 25. marta, kada su ruske snage upotrebile dve rakete 3M22 Cirkon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija