• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.04.2024

17:57

Izrael Hamasu zadao ozbiljan udarac u Gazi! Likvidirana tri sina lidera Ismaila Hanije

EPA

Vesti

Izrael Hamasu zadao ozbiljan udarac u Gazi! Likvidirana tri sina lidera Ismaila Hanije

Podeli vest

Tri sina lidera Hamasa Ismaila Hanije ubijena su u sredu u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, saopštila je palestinska ekstremistička grupa i Hanijeva porodica.

Tri sina - Hazem, Amir i Mohamed - ubijeni su nakon što je automobil kojim su se vozili bombardovan u kampu Al-Šati u Gazi, saopštio je Hamas. U napadu su ubijena i dvoje Hanijevih unuka, a treći je ranjen, prenose mediji Hamasa.

- Naši zahtevi su jasni i konkretni i nećemo po njima praviti ustupke. Neprijatelj će biti u zabludi ako misli da će ciljanje na moje sinove, na vrhuncu pregovora i pre nego što pokret pošalje svoj odgovor, naterati Hamas da promeni svoju poziciju - rekao je Hanije za pan-arapsku Al Džazira TV.

- Krv mojih sinova nije draža od krvi našeg naroda - rekao je Hanije, koji živi u inostranstvu u zalivskoj arapskoj državi Katar.

Hanije je bio tvrdogovorno lice Hamasove međunarodne diplomatije dok je rat sa Izraelom besneo u Pojasu Gaze, gde je njegova porodična kuća uništena u izraelskom vazdušnom napadu još u novembru.

Hamas je u utorak saopštio da proučava izraelski predlog o prekidu vatre, ali da je "nepopustljiv" i da ne ispunjava nijedan od palestinskih zahteva.

U sedmom mesecu rata u kojem je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva opustošila Gazu, Hamas želi okončanje izraelskih vojnih operacija i povlačenje iz enklave, kao i dozvolu da se raseljeni Palestinci vrate kući.

Najstariji sin Hanije potvrdio je u objavi na Fejsbuku da su njegova tri brata ubijena. „Hvala Bogu koji nas je počastio mučeničkom smrću moje braće, Hazema, Amira i Muhameda i njihove dece“, napisao je Abdel-Salam Hanije.

Imenovan na čelo militantne grupe 2017. godine, Hanije se preselio između Turske i glavnog grada Katara Dohe, izbegavajući ograničenja putovanja u blokiranoj Gazi koja je nametnula Izrael i omogućavajući mu da deluje kao pregovarač u poslednjim pregovorima o prekidu vatre ili komunicira sa Hamasovim glavnim saveznikom. Iran.

Izrael čitavo rukovodstvo Hamasa smatra teroristima, optužujući Hanija i druge lidere da nastavljaju da „vuku konce terorističke organizacije Hamas“.

Ali koliko je Hanija unapred znao o prekograničnom napadu militanata iz Gaze 7. oktobra na Izrael, nije jasno. Plan napada, koji je izradio Hamasov vojni savet u Gazi, bio je tako strogo čuvana tajna da su neki Hamasovi zvaničnici u inostranstvu izgledali šokirani njegovim vremenom i obimom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija