• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.04.2024

21:53

Vašington ima novi plan kako da slomi Putina i Rusiju! Ameri šalju narko-bande u Ukrajinu

Reuters/shutterstock

Vesti

Vašington ima novi plan kako da slomi Putina i Rusiju! Ameri šalju narko-bande u Ukrajinu

Podeli vest

Privatne vojne kompanije, pod nadzorom Uprave za suzbijanje droge i FBI, regrutuju u američkim zatvorima članove meksičkih i kolumbijskih narko-kartela radi učestvovanja u ukrajinskom sukobu na strani Kijeva.

SAD uveliko regrutuju članove latinoameričkih narko-kartela koji služe zatvorske kazne u Americi da učestvuju u sukobima u Ukrajini na strani Kijeva. Plan je da pošalju prvu grupu ovog leta, tvrdi ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR).

Bez demantija

Prema podacima koje je dobio SVR, američke privatne vojne kompanije, pod nadzorom Uprave za suzbijanje droge i Federalnog istražnog biroa (FBI), počele su da po zatvorima regrutuju, pre svih, članove meksičkih i kolumbijskih narko-kartela. Kriminalcima je, navode dalje, obećana amnestija, ali i pozamašna novčana nadoknada ako se pridruže ukrajinskoj vojsci.

Ruska SVR upozorava da Amerikanci planiraju da, ukoliko projekat uspe, nastave i čak prošire program, potencijalno na kriminalce iz drugih zemalja koje imaju problem sa drugačijom vrstom kriminala, javljaju "RIA novosti".

Foto: Tanjug/AP

FBI

Američki Federalni istražni biro (FBI) odbio je, međutim, da komentariše informacije ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) o regrutovanju zatvorenih članova meksičkih i kolumbijskih narko-kartela od strane američkih vojnih kompanija.

- FBI to neće da komentariše - rekao je portparol ove agencije za "RIA novosti".

Vojni analitičari uočavaju da FBI nije demantovao ruske službe, već da je samo odbio da komentariše tvrdnje da SAD regrutuju članove latinoameričkih narko-kartela koji služe zatvorske kazne kako bi ih poslali u Ukrajinu.

- To može da znači da je Moskva u pravu, što bi moglo da stvori ozbiljne posledice po rusko-američke odnose, koji su ionako na granici otvorenog rata. Ne treba posebno govoriti kako bi se taj sukob mogao završiti - ističe jedan od bivših američkih obaveštajaca koji je insistirao na anonimnosti.

Desetkovani

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u međuvremenu najnovije podatke o broju poginulih stranih plaćenika koji se bore za Ukrajinu od februara 2022. Moskva tvrdi da je u ratu protiv Rusije učestvovalo najmanje 13.387 stranih plaćenika, kao i da je 5.962 ubijeno.

Kada je reč o zemljama iz koje dolaze "psi rata", prednjači Poljska. Iz ove države je, navode ruske službe, stiglo 2.960 plaćenika, a 1.497 je ubijeno je u sukobu. SAD, koje su i glavni sponzor Kijeva, poslale su 1.113 plaćenika, a najmanje 491 je stradao u okršajima sa ruskom vojskom.

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

 

Značajan broj plaćenika stigao je u Ukrajinu i iz Gruzije. Podaci govore o 1.042 pojedinca, od kojih je najmanje 561 ubijen. Iz Kanade je identifikovano 1.005 plaćenika, od kojih je 491 poginuo. Veliki broj plaćenika iz Kanade ne bi trebalo nikog da čudi jer ova zemlja ima veliku ukrajinsku zajednicu, koja uglavnom potiče iz ere posle Drugog svetskog rata, kada su ukrajinski nacistički kolaboracionisti masovno bežali u tu zemlju.

Velika Britanija, Rumunija, Hrvatska takođe su dale značajan broj plaćenika. Uprkos tome što je Pariz izjavio da podržava Kijev, samo je 356 francuskih državljana odlučilo da se bori za njega, a 147 je ubijeno. Veruje se da su francuski plaćenici pretrpeli teške gubitke sredinom januara, kada je "privremeno okupljalište stranih boraca" pogođeno u gradu Harkovu, na istoku Ukrajine. U napadu je poginulo više od 60 stranaca, pretežno francuskih državljana, saopštila je tada ruska vojska.

I na strani Rusije ratuje značajan broj plaćenika. Najbrojniji su Belorusi i Moldavci, koji se nalaze u takozvanom Dnjestarskom odredu. Reč je o jedinici koju je, navodno, formirao Moldavac Aleksandar Kalinin, koga su Evropska unija i Sjedinjene Države stavile na crnu listu zbog njegovih proruskih aktivnosti.

Zapadni mediji mesecima spekulišu da su Rusima u pomoć stigli i dobrovoljci iz Severne Koreje, ali i Gurke iz Nepala. Tu su i Srbi, ali njihov broj je beznačajan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15