• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.04.2024

06:30

Aktivnosti Moskve i Pekinga u svemiru plaše Ameriku! Kina i Rusija 'žare i pale' u orbiti Zemlje

Shutterstock

Vesti

Aktivnosti Moskve i Pekinga u svemiru plaše Ameriku! Kina i Rusija 'žare i pale' u orbiti Zemlje

Podeli vest

Kosmičko oružje kojim raspolažu Moskva i Peking je pretnja ne samo nacionalnoj odbrani već i modernom načinu života, a SAD moraju da efikasno odgovore na ove pretnje, poručuje general Stiven Vajting iz američke svemirske komande

Pentagon je zabrinut zbog brzog napretka orbitalnih sposobnosti svemirskih kapaciteta Rusije i Kine.

Kosmičko oružje kojim raspolažu Moskva i Peking je značajna pretnja ne samo nacionalnoj odbrani već i modernom načinu života, a SAD moraju da efikasno odgovore i suprotstave se ovim pretnjama, navode iz ministarstva odbrane u Vašingtonu!

SAD nisu spremne

General Stiven Vajting iz američke svemirske komande, piše "Raša tudej" (RT), ističe kako je mogućnost sukoba izvan Zemljine atmosfere sve opipljivija. On je na 39. svemirskom simpozijumu u Kolorado Springsu kao posebnu pretnju istakao kineski svemirski program koji Pekingu omogućava da kosmičke sisteme i oružje usmeri preko Tihog okeana na američku i savezničku vojnu imovinu.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema rečima generala Vajtinga, Kina napreduje "brzinom koja oduzima dah", pri čemu je ta zemlja utrostručila broj svojih obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih satelita od 2018. godine. I Rusija je, dodaje on, takođe udvostručila broj svojih satelita u istom period, a testirala je i razmestila antisatelitsko oružje.

Vajting tvrdi i da je "svemirska arhitektura SAD optimizovana za benigno okruženje", naglašavajući ranjivost američkih svemirskih sredstava u slučaju potencijalne agresije Kine i Rusije, navodi se u izveštaju RT.

General je upozorio da bi svaki potencijalni oružani sukob u svemiru imao razarajući ekonomski i ekološki efekat, zalažući se za održavanje stanja "trajne konkurencije", a ne za eskalaciju u rat.
Kao odgovor na izazove koje su im uputili Peking i Moskva, Vašington je ipak pokrenuo operaciju "Olimpijski branilac", koju sprovodi u saradnji sa Kanadom, Australijom i Velikom Britanijom.

Cilj je optimizacija svemirskih operacija za suprotstavljanje Rusiji i Kini. Nemačka, Francuska i Novi Zeland takođe su pozvani da se pridruže ovoj operaciji. Vajting je najavio da će SAD unaprediti strateško planiranje američke vojske za odvraćanje od svemirskih sukoba.

Foto: EPA

Džo Bajden

Šire rusofobiju

Podsetimo, poslednjih meseci bukti pravi medijski rat SAD i Rusije kad je reč o akcijama dve supersile u zemljinoj orbiti. Vašington je nedavno optužio Moskvu da razvija i poseduje sisteme za uništavanje satelita, kao i da je već rasporedila nuklearno oružje u orbitu.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je ove tvrdnje kao "neosnovane", pripisujući ih manipulativnoj taktici u pregovorima o kontroli naoružanja. Ruska ambasada u Vašingtonu uzvratila je optužujući SAD da raspiruju rusofobiju, kako bi prikrile sopstvene ambicije militarizacije svemira.

U toku nova trka za Mesec!

Gotovo pola veka nakon što je ljudska noga stupila na Mesec, svet je ponovo svedok svemirske groznice i trke za dugoročno naseljavanje Zemljinog satelita. Rusija, SAD, Kina, Indija, Japan, ali i druge zemlje (među kojima su i članice EU) obećavaju da će već u narednih 15-20 godina izgraditi stalnu infrastrukturu na Mesecu, koja je neophodna za njegovo detaljno proučavanje i iskopavanje ruda.

Šta će tačno iskopavati, nije baš jasno jer su do sada od svih teoretski "svemirskih prirodnih dobara" koja su za nas interesantna naučnici uspeli da potvrde samo prisustvo zamrznute vode na Mesecu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija