• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.04.2024

09:19

AMBASADOR IRANA ZA INFORMER: SAD i Francuska su priznale da su pomogle Izraelu da obori naše projektikle! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Vesti

AMBASADOR IRANA ZA INFORMER: SAD i Francuska su priznale da su pomogle Izraelu da obori naše projektikle! (VIDEO)

Podeli vest

Gost emisije "Info jutro" na Informer TV bio je Rašid Hasan Pur Baei, ambasador Irana u Srbiji. On je govorio o tekućem sukobu njegove zemlje sa Izraelom, zločinu u Srebrenici, kao i o odnosu Republike Srbije i Islamske Republike Iran.

Ambasador Islamske Republike Iran Rašid Hasan Pur Baei, ukazuje na licemerje Amerikanaca po pitanju Izraela.

- Ne znam kako da nazovem tu vest o napadu. Ne znam je li bio napad ili neka vrsta krađe. To je napad koji čak ni Izrael nije priznao da je izvršen. Kada smo mi odlučili da napadamo Izrael, obavestili smo da su naši dronovi i rakete ispaljeni ka Izraelu. Oni sada ništa ne saopštavaju, to je neki podlački čin. "Gora je rodila miša", kaže iranska poslovica. Ukoliko se to desilo od njihove strane, nikakvu vojnu vrednost nema. Prvo što je Izrael to još nije prihvatio. Drugo, slike kojima mi raspolažemo trenutno, nisu potpune. Informacije koje imamo, da su to bili mali dronovi na koje je iranski PVO reagovao i oborio ih. To možete nazvati svakim imenom, ali ne i vojnim napadom. Verovatno znate, juče je u Savetu bezbednosti bila na glasanju Rezolucila o članstvu Palestine u Ujedinjenim nacijama. Amerikanci su stavili veto. Gde se to uklapa sa ljudskim pravima i principima demokratije? S jedne strane tvrde da pokušavaju da obuzdaju Izrael, a ovo što smo videli je zapravo nagrada za njega. Ceo svet je prihvatio da je jedino rešenje za smirivanje situacije da Palestina postane zvanična država, ali se jedino SAD protive tome i stavljaju veto. Ovde je pitanje da li Amerika diktira svoju politiku Izraelu ili obrnuto. S druge strane, Amerikanci tvrde da su vođe demokratskog sveta. Gde vi ovde vidite da se primenjuju osnovni principi demokratije i ljudskih prava? - navodi Hasan Pur.

On poručuje da je pitanje Palestine glavni uzrok svih problema u tom regionu.

- Ukoliko kolektivno deluju koristeći dijalog, sigurno će naći rešenje. Onog momenta kad se zaustave diplomatske metode, onda nastane rat. Naš prvi prioritet je rešavanje regionalnih pitanja koristeći diplomatska sredstva. Glavni uzročnik svih regionalnih problema je palestinsko pitanje. To pitanje traje već 70, blizu 80, godina. Pogotovo nakon poslednjih događaja u Gazi, svet se uverio da to pitanje mora da se reši i da ona postane država - kaže iranski ambasador.

Hasan Pur ukazuje na činjenicu da Izrael nije jedini koji provocira Iran kako bi ušao u rat.

Ono što nama predstavlja pitanje je zašto Izrael koji tvrdi da ima toliku moć ne prizna to što je učinjeno? Ako ništa drugo, neka nauči od svog učitelja i zaštitnika, SAD. Kad god hoće da napada, prihvata i odgovornost za to što je učinjeno. Znate da ovo nije samo Izrael koji izaziva Iran na rat i sukob. To je zbir jedne koalicije, koja nastupa zajedno. Naše dronove, projektile, jesu pogodili, ali da li je to samo Izrael uradio? SAD, Francuska i Britanija su priznale da su pomogle Izraelu u obaranju tih projektila. Ne pridajemo nikakav značaj, u vojnom smislu, tom napadu - kaže on.

Foto: Pedja Milosavljević

Rašid Hasan Pur Baei

Diplomata se osvrnuo i na priču o takozvanom genocidu u Srebrenici koju Zapad pokušava da progura putem sramne rezolucije.

- Zločin je izvršen u Srebrenici. Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primenjivati na mnogim mestima. Oni nisu tu rezoluciju pokrenuli u Savetu bezbednosti iz straha da ne bude stavljen veto na taj predlog. Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima. Izgleda misle da time pomažu muslimanima. Neka reše problem sa Gazom. Zločin o kom oni pričaju se desio pre 29 godina, a povodom onog koji se sad dešava pred njihovima očima ništa ne preduzimaju. Pokušavaju da izvlače neke dosijee iz arhive od pre 29 godina. Kako to nazvati osim dvostrukih standarda? Možda je jedan od osnovnih razloga vršenje pritiska na Srbiju jer pokušava da zaštiti svoju nezavisnost i slobodu delovanja. Takav razlog apsolutno ne možete odbaciti i negirati. Opravdanje kod muslimana im je možda da hoće da im zaštite interese. Oni nemaju dobre namere i nisu iskreni. Da jesu, rešili bi problem u Gazi, jer je tamo dosada više od 40.000 ubijeno. Zar se to ne zove genocid? - poručuje Hasan Pur.

Iranski ambasador je, na kraju svog gostovanja, prokomentarisao i prijateljske odnose njegove zemlje i Srbije.

- Naši odnosi sa Srbijom su vredni i negovani jer su zasnovani na principima. Ukoliko mi ne priznamo Kosovo, razlog je to što mi poštujemo principe. Za nas je veoma dragoceno i negujemo prijateljstvo jer je zasnovano na principima. Možda je najvažniji princip i razlog to što dve zemlje pokušavaju da imaju nezavisnost u odlučivanju u međunarodnoj areni. Zemlja koja pokušava da bude nezavisna, naravno, potpada pod pritisak - zaključio je iranski ambasador.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:

Izvinjavamo se za prethodno objavljen tekst, nenamerno je došlo do greške, nastojaćemomo i dalje da reči sagovornika prenosimo precizno i tačno!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!
Politika

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!

Nakon obraćanja poslanika Dragana Đilasa (Srbija protiv nasilja) koji je izneo niz primedbi na sastav nove Vlade Srbije, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov poručio je da je Đilas govorio o Kosovu i Metohiji, a da nema prava da govori o Kosovu i Metohiji čovek koji je na organima svoje stranke dao nalog svoj potpredsednici da na forumu Zapadni Balkan potpiše deklaraciju u kojoj se svi oni zajedno, uključujući i tu stranku i druge socijaldemokratske stranke Balkana, zalažu za što brži ulazak Kosova u Evropsku uniju.

02.05.2024

11:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija