• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

23:30

Rusija u NATO? Dokaz da je Zapod uvek želeo rat, a ne saradnju sa Putinom!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Rusija u NATO? Dokaz da je Zapod uvek želeo rat, a ne saradnju sa Putinom!

Podeli vest

Deseti sekretar NATO pakta Lord Džordž Robertson pokušao je za vreme svog mandata

Godine 1999. Robertson je imenovan za generalnog sekretara NATO-a nakon što je nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odbio na tu funkciju, a pojavile su se sumnje u podobnost britanskog političara i bivšeg kraljevskog marinca Pedija Ešdauna (u to vreme odlazećeg lidera liberalnih demokrata),zbog toga što nikada nije bio na funkciji u vladi.

Robertson, italijanski premijer Silvio Berluskoni i ruski predsednik Vladimir Putin na samitu Rusija-NATO u vazduhoplovnoj bazi Pratika di Mare u Italiji 28. maja 2002.

Robertson sa američkim predsednikom Džordžom V. Bušom 12. novembra 2003 Robertson je bio generalni sekretar NATO-a u vreme invazije Sjedinjenih Država na Avganistan.

U oktobru 2001. godine, NATO se po prvi put u svojoj istoriji pozvao na član V Severnoatlantskog ugovora.

Foto: informer/printscreen

Robertson (levo) na sastanku u Pentagonu 2008. godine

U decembru 2002, pre invazije na Irak koju su predvodile SAD, Robertson je izjavio da NATO ima „moralnu obavezu“ da podrži Sjedinjene Države ako napadnu Irak.

U septembru 2022. godine, tokom 7. meseca rata u Ukrajini, intervjuisan za Kanal 4 o svojih devet sastanaka sa Vladimirom Putinom, Robertson je rekao: „Na prvom sastanku u Moskvi, oktobra 2001. Vladimir Putin je jasno rekao da„želi da Rusija bude deo Zapadne Evrope.

Prema Robertsonu je na drugom sastanku u Brisel pitao kada će pozvati Rusiju da se pridruži NATO paktu.

Foto: EPA

 

Robertson je u svom obraćanju naveo

- Počeo sam da im pružam ruke i da ih angažujem u tolike aktivnosti. da u suštini nisu mogli da se bore sa nama.. ali nakon što sam napustio NATO (decembra 2003.), američka administracija, Bušova administracija, tokom njihovog sopstvenog ilegalnog rata protiv Iraka kojem se suprotstavljao Putin, izgubila je svaki interes u suštini za poslovanje sa Rusiju. Oni su to videli kao pretnju.. nisu hteli da je učine delom sveukupnog partnerstva, mislim da smo propustili priliku u to vreme, jer mislim da je to ono što je on (Putin) želeo, a mi smo mogli da zgrabimo. drži ga - rekao je Robertson.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija