• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.05.2024

14:14

Šta ovo rade bukvalno na kilometar od ruske granice?! Panika na Baltiku!

Reuters

Vesti

Šta ovo rade bukvalno na kilometar od ruske granice?! Panika na Baltiku!

Podeli vest

Bukvalno kilometar od ruskih granica, letonski radnici počeli su da kopaju protivtenkovske jarke, navode lokalni posmatrači.

A da bi ojačala istočne granice Letonije, sa milion i po stanovnika države Unije, vlada namerava da potroši 303 miliona evra na stvaranje "baltičke linije utvrđenja" u narednih pet godina.

Duž granice sa Rusijom i Belorusijom, objašnjavaju lokalni mediji, biće izgrađen lanac uporišta, uključujući odbrambena utvrđenja i skladišta municije.

Još početkom marta, Kabinet ministara je odobrio plan za jačanje vojske i mere protiv mobilnosti.

Komentarišući izgradnju odbrambene zone u blizini graničnog prelaza Terehovo, letonski pukovnik-potpukovnik Kaspars Lazdins je objasnio novinarima da se "ovde gradi protivoklopni rov tako da vojni transport neće moći da se kreće putem ako bude potrebno. A onda će letonsko vojno osoblje položiti "zmajeve zube".

Istina, ovde se još ne govori naglas o minskim poljima.

- Ova mera biće preduzeta u slučaju neprijateljstava, ali za sada govorimo o barijerama bez upotrebe eksploziva - pojasnio je Lazdins.

Ali mesta za skladištenje municije određuju se u skladu sa propisima i vojnom nuždom. Letonska vojska takođe ima plan protiv mobilnosti, koji predviđa stvaranje lanca prepreka za korišćenje prirodnih barijera: reke, močvare i šume.

Pre devet godina, podsećaju novinski portali, počeli su da grade ogradu duž skoro 300 kilometara granice sa Rusijom, ali su tada radovi stali. Razlog za zemlju je običan: "prevara u posebno velikim razmerama". Pre pet godina pokrenut je krivični postupak po ovom članu protiv firme Igate, koja je gradila objekat.

Inače, letonski predsednik Edgars Rinkevič, koji je prošlog leta posetio ove prostore, zahtevao je da se posao završi.

A onda je izgradnja prebačena na državnu kompaniju koja je obavljala slične poslove na beloruskoj granici. Pored vojnih, bile su uključene i privatne kompanije koje su zaključile preko desetak ugovora sa šest kompanija.

- U narednih nedelju dana dve kompanije će početi da rade na prioritetnim oblastima... Sada rade na projektovanju, ostali građevinari će početi da rade do kraja juna, cilj je da sve završimo do kraja juna - izvestila je Elena Gavrilova, članica državne kompanije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija