• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.05.2024

21:39

Najgore poplave u Brazilu u poslednjih 80 godina! Poginulo 37 ljudi, 74 osoba nestalo (VIDEO)

EPA

Vesti

Najgore poplave u Brazilu u poslednjih 80 godina! Poginulo 37 ljudi, 74 osoba nestalo (VIDEO)

Podeli vest

U masivnim poplavama izazvanim obilnim kišama u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul poginulo je 37 ljudi, dok se 74 osobe vode kao nestale. Reč je o rekordnoj poplavi kakva u Brazilu nije viđena 80 godina.

Ova poplava je četvrta velika poplava u godini koja je pogodila Brazil. Zemlja je takođe bila pod vodom u julu, septembru i novembru. U tim poplavama život je izgubilo ukupno 75 ljudi, piše Gardijan.

U nekim gradovima nivo vode je bio najviši od početka merenja pre skoro 150 godina
Prema Brazilskom geološkom zavodu, poplave širom zemlje premašile su one zabeležene tokom istorijskog potopa 1941. godine. U nekim gradovima vodostaj je bio na najvišem nivou otkako su počela merenja pre skoro 150 godina, saopštila je agencija.

Juče se delimično srušila brana hidroelektrane između gradova Bento Gonkalves i Kotipora, a čitavi gradovi u dolini reke Takari, poput Lajeada i Estrele, potpuno su pod vodom. U gradu Felizu, 80 km od glavnog grada Porto Alegrea, nabujala reka je odnela most koji ga povezuje sa susednim gradom Linja Nova.

Nestalo struje, komunikacije i vode širom zemlje, evakuisano više od 23.000 ljudi

Operateri su prijavili nestanke struje, komunikacija i vode širom zemlje. Prema podacima Agencije za civilnu odbranu, više od 23.000 ljudi moralo je da napusti svoje domove. Stanovnici su ostali bez interneta, telefonskih usluga i struje, prenosi Gardijan.

Helikopteri su neprestano nadletali gradove dok su nasukane porodice sa decom čekale spas na krovovima. Pljusak je počeo u ponedeljak i očekuje se da će trajati najmanje do subote, rekao je u petak brazilskoj javnoj televizijskoj mreži Marselo Seluči, glavni meteorolog Nacionalnog centra za praćenje i upozorenje na prirodne katastrofe.

El Nino utiče na vremenske prilike širom Južne Amerike

Na vreme širom Južne Amerike utiče klimatski fenomen El Nino. To je povremeni, prirodni događaj koji zagreva površinske vode u ekvatorijalnom regionu Tihog okeana. U Brazilu, El Nino je istorijski uzrokovao suše na severu i intenzivne padavine na jugu.

Ove godine, efekti El Nina su bili posebno dramatični, sa istorijskom sušom u Amazoniji. Naučnici kažu da se ekstremni vremenski uslovi sve češće dešavaju zbog klimatskih promena izazvanih ljudima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija