• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.05.2024

18:00

Stravična najava stiže iz Evrope: Rusija će uskoro napasti sve! Britanci širom kontinenta upozorili na nezapamćen pakao!

Shutterstock

Vesti

Stravična najava stiže iz Evrope: Rusija će uskoro napasti sve! Britanci širom kontinenta upozorili na nezapamćen pakao!

Podeli vest

Evropske obaveštajne agencije su upozorile svoje vlade da Rusija planira sabotažu širom kontinenta. Predstavnici evropskih obaveštajnih agencija veruju da je Rusija počela aktivno planirati prikrivene bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture na evropskom teritoriju, direktno i preko posrednika.

Britanski Financial Times je video obaveštajne procene iz tri evropske zemlje koje pokazuju dokaze o agresivnijim i koordiniranim naporima za sprovođenje sabotaže.

Zvaničnici obaveštajnih službi sve više govore o ovoj pretnji u nastojanju da povećaju oprez.

- Procenjujemo da je rizik od sabotaže pod kontrolom države znatno povećan - rekao je prošlog meseca Thomas Haldenvang, šef nemačkeSavezne kancelarije za zaštitu ustava (BfV).

Haldenvang je naglasio da se Rusija sada oseća udobno vodeći operacije na evropskom tlu "[s] velikim potencijalom štete".

Jedan visoki evropski dužnosnik rekao je da se kroz beubednosne službe NATO-a prenose informacije o "jasnom i uverljivom ruskom zlodjelu" koje je koordinirano i velikih razmera.

Dodao je da je vreme da se "podigne svest i usredsredi" na pretnju ruske agresije na evropskom tlu.

Jedan obaveštajni zvaničnik izjavio je da se sabotažni napori Moskve ne bi trebali posmatrati odvojeno od drugih operacija. Dodao je da povećana aktivnost odražava želju Rusije da izvrši maksimalan pritisak "preko komada".

Rekao je da se ruski vođa Vladimir Putin sada oseća "ohrabrenim" i da će pokušati pomeriti linije podele u Evropi što dalje može na nekoliko frontova: kroz dezinformacije, sabotažu ili hakovanje.

U petak je Norveška policijska sigurnosna služba (PST) otkrila da ruski obaveštajni agenti rade u zapadnoj Norveškoj, što bi moglo značiti da Rusija možda priprema operacije sabotaže na kritičnoj infrastrukturi.

Osim toga, dva Nemca ruskog porekla nedavno su uhapšena u Nemačkoj, osumnjičena da traže potencijalne mete za sabotažu protiv nemačke podrške Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija