• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.05.2024

06:15

Oči i uši! Šta to Rusi grade na Kurilskim ostrvima? Podrška Ukrajini skupo će koštati Japan

printscreen/googlemaps

Vesti

Oči i uši! Šta to Rusi grade na Kurilskim ostrvima? Podrška Ukrajini skupo će koštati Japan

Podeli vest

Moskva smatra Ohotsko more svojom zonom interesa, a nova vojna infrastruktura će joj pomoći da u tu zonu spreči ulazak stranih podmornica

Rusija je počela da gradi mrežu obaveštajnih baza na Kurilskim ostrvima, sa namerom da poveća svoj vojni potencijal, javlja RT pozivajući se na "Saut čajna morning post", koji navodi da to neki stručnjaci smatraju "prikrivenim upozorenjem Japanu" zbog podrške Tokija Kijevu.

Osim što ruski razvoj odbrambene infrastrukture na Kurilskim ostrvima vide kao upozorenje upućeno Japanu, koji nastavlja da pruža pomoć Ukrajini, analitičari, navodi list iz Hong Konga, takođe priznaju da Kurilska ostrva imaju značajan vojni značaj i mimo toga.

- Moskva želi da demonstrira Japanu da će koraci usmereni na podršku Ukrajini imati posledice i da te posledice neće biti u interesu Tokija - tvrdi Džejms Braun, profesor Fakulteta za međunarodne odnose u kampusu u Tokiju. 

Drugi stručnjaci primećuju da su Kurilska ostrva značajna i bez obzira na odnos Tokija sa Kijevom.

- Ove baze će postati oči i uši usmerene ka severu Japana, zahvaljujući kojima će Rusija, analizirajući njihove radarske signale, moći da bude u toku sa onim što Japanci rade – a samim tim i šta rade njihovi saveznici Sjedinjene Države - ubeđen je profesor Fakulteta za međunarodne odnose Univerziteta Garen Maloj.

Moskva, tvrdi on, smatra Ohotsko more zonom svojih isključivih interesa, a zahvaljujući novoj vojnoj infrastrukturi moći će da spreči ulazak podmornica iz drugih zemalja u svoje vode. 

Istovremeno, izgradnja baza ne bi trebalo da postane ozbiljan razlog za zabrinutost Japana, napominje Braun. 

- Ranije je bilo izveštaja o razmeštanju naoružanja, uključujući nove protivbrodske rakete 2016. godine, ali ovo je pozitivan trenutak za Japance, jer su ovi sistemi odbrambeni. Ako bi Rusija tamo povećala svoje ofanzivne sposobnosti, to bi bila mnogo alarmantnija okolnost za Tokio - kaže Braun, a prenosi "Saut čajna morning post".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija