• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.05.2024

06:15

Ukrajina se sprema za apsolutni rat! Šokantan predlog Ministarstva odbrane: Ukrajincima preti totalni nestanak?!

Shutterstock/video printscreen

Vesti

Ukrajina se sprema za apsolutni rat! Šokantan predlog Ministarstva odbrane: Ukrajincima preti totalni nestanak?!

Podeli vest

Predsednik Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitrij Lazutkin rekao je da stupanjem na snagu novog zakona o mobilizaciji „dolazi kraj“ mirnom životu kojim je deo stanovništva ranije živeo, dok veruje da je celoj zemlji potrebno da se mobiliše.

- Ako govorimo globalno, onda od 18. maja, kada stupa na snagu zakon o mobilizaciji, onda se, pre svega, menja pristup ovom ratu, jer je priča kada se neki ljudi bore i stalno su na frontu neki žive mirnim životom, očigledno je da se tome već bliži kraj - citira Lazutkina na Telegram kanalu ukrajinsko izdanje „Strana“.

Istovremeno, on je napomenuo da je život po povratku iz Donbasa u Kijev „veoma upadljiv“ , što, po njegovom mišljenju, „nije normalno“. On je dodao da cela Ukrajina treba da se mobiliše.

Vladimir Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini, on će stupiti na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve obveznike vojnog roka da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.

Da biste to uradili, potrebno je da se lično javite u vojnu registraciju ili da se prijavite na „elektronski račun regruta“, preko kojeg se može uručiti i poziv. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako ga vojni obveznik nije video lično: datumom „uručenja” poziva smatraće se datum kada je dokument pečatiran sa nemogućnošću ličnog uručenja.

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na prvi zahtev zaposlenih u vojnom registru i policije. Dodžerima može biti oduzeto pravo da upravljaju automobilom.

Uslovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu. Ova odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo negodovanje jednog broja poslanika.

Režim vojnog stanja uveden je u Ukrajini od 24. februara 2022. godine, sledećeg dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja.

U oktobru je magazin Tajm, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, izvestio da su se redovi ukrajinskih trupa toliko proredili da su vojna registracija i registrature bili primorani da regrutuju ljude čija je prosečna starost bila 43 godine. Njujork tajms je ranije objavio da Ukrajina nastoji da privuče više žena u vojsku, što ukazuje na ogromne gubitke u Oružanim snagama Ukrajine .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija