• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

13.05.2024

08:46

Prebrojani glasovi! Nauseda pobednik izbora u Litvaniji

Tanjug/AP

Vesti

Prebrojani glasovi! Nauseda pobednik izbora u Litvaniji

Podeli vest

Litvanska Centralna izborna komisija saopštila je danas da je na jučerašnjim predsedničkim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda osvojio ubedljivo najviše glasova, odnosno 44,54 odsto.

Drugo mesto osvojila je premijerka Ingrida Šimonite sa 19,94 odsto, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Svoje pravo glasa je iskoristilo 59,37 odsto građana Litvanije, što je najviša izlaznost u toj državi u poslednje dve decenije, a pošto ni Nauseda ni Šimonite nisu osvojili preko 50 odsto glasova, održaće se i drugi krug izbora 26. maja, prenosi litvanski portal Delfi.

Nauseda i Šimonite su već išli na drugi krug predsedničkih izbora 2019. godine, a tada je Nauseda osvojio 66,53 a Šimonite 33,47 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP

 

Nauseda, pouzdani saveznik Ukrajine u sukobu sa Rusijom, verovatno će dobiti novi predsednički mandat nakon kampanje usmerene na bezbednosne probleme u baltičkim državama, piše Rojters.

Birači su zabrinuti da bi bivše sovjetske baltičke zemlje, sada članice NATO i Evropske unije, u budućnosti mogle biti mete ruske agresije. Malo više od polovine stanovnika Litvanije, zemlje sa 2,8 miliona stanovnika, veruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo verovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai.

Foto: Tanjug/AP

 

Istovremeno sa predsedničkim izborima održan je i referendum na kojem se glasalo o ukidanju odrednice iz ustava Litvanije prema kojoj se ne dozvoljava dvojno državljanstvo gradjanima Litvanije.

Za ukidanje je bilo 73,94 odsto gradjana koji su odazvali referendumu, što nije bilo dovoljno sa izlaznošću od 59,02 odsto, jer je za izmenu ustava u Litvaniji neophodno 50 odsto glasova svih glasača u toj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija