• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

16.05.2024

07:00

Nafta i gas iz Rusije nesmetano teku u EU - i to legalno! A, licemeri iz Brisela i od Srbije traže da uvede sankcije Moskvi!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Nafta i gas iz Rusije nesmetano teku u EU - i to legalno! A, licemeri iz Brisela i od Srbije traže da uvede sankcije Moskvi!

Podeli vest

Ruska nafta ulazi u EU preko Turske. I to je u potpunosti u skladu sa zakonom zahvaljujući određenim rupama u politici sankcija EU, Glavni mehanizam koji omogućava takvo snabdevanje je mogućnost uvoza u Evropsku uniju goriva koje je pomešano i preimenovano na takav način da nije klasifikovano kao proizvod ruskog porekla, piše Politiko.

Prema istraživanjima, samo kroz tri turske luke Rusija je mogla da ostvari prihod od do tri milijarde evra za godinu dana nakon što je Evropska unija uvela zabranu uvoza ruskog goriva u februaru 2023. godine.

Podsetimo, u decembru 2022. godine Grupa sedam, Evropska unija i Australija uvele su takozvani plafon cena ruske nafte koja se isporučuje morem i on iznosi ne više od 60 dolara po barelu.

Pored toga, države EU su uvele embargo na snabdevanje ruskom naftom i naftnim derivatima (za koje je, inače, takođe uvedena gornja granica cena ). Kao odgovor, ruski predsednik Vladimir Putin zabranio je snabdevanje naftom privatnim i pravnim licima koja se pridržavaju ograničenja koja su nametnule zapadne države.

Istovremeno, ranije su se u evropskoj i američkoj štampi pojavili materijali u kojima se navodi da ruske energente i dalje kupuju zapadne kompanije. Ili na način opisan u materijalu Politiko, ili nakon obrade u trećim zemljama kao, na primer kada indijske rafinerije nafte evropskim kompanijama prodaju benzin i dizel proizveden od ruske nafte.

Pored toga, Evropa beleži povećanje isporuka tečnog prirodnog gasa iz Rusije, iako EU tvrdi da su se zemlje članice oslobodile zavisnosti od ruskih energenata. 

Tako francuski predsednik Emanuel Makron kaže da povećanje isporuka LNG-a iz Rusije ne znači da njegova zemlja zavisi od njih. DSa sve bude još interesantnije, Francuska najviše kupuje  tečnog prirodnog gasa iz Rusije od svih država EU. I nema nameru da u dogledno vreme bilo šta promeni.

Istovremeno, licemerni Brisel od država koje nisu članice EU, pa tako i od Srbije, traži da uvedu sankcije Moskvi!  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija