• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.05.2024

22:00

Smena Šojgua taktički potez! Rusi spremaju povratak generala "Armagedon": Surovikin se vraća

Shutterstock/Reuters/Profimedia

Vesti

Smena Šojgua taktički potez! Rusi spremaju povratak generala "Armagedon": Surovikin se vraća

Podeli vest

Rekonstrukcija ruske vlade postala je glavna tema poslednjih dana.

Sada se razgovara o budućnosti zamenika bivšeg ministra odbrane Rsuije Sergeja Šojgua, za koje je malo verovatno da će nastaviti da budu na svojim pozicijama.

Imenovanje Belousova bilo je poklon za vojsku

Sergej Šojgu napušta svoju funkciju, ali ne nestaje iz vida, prelazeći na mesto sekretara Saveta bezbednosti. Na ovoj poziciji radiće pod rukovodstvom predsednika i njegovog zamenika Dmitrija Medvedeva.

Ovu odluku pozitivno su primili oni koji se nalaze u Ukrajini, primetio je vojni ekspert Jevgenij Mihajlov.

Foto: EPA

Andrej Belusov

- U stvari, bilo ko umesto Šojgua bi bio poklon za njih, ali dolazak Belousova je dvostruki i trostruki poklon, jer se on retko ističe u negativnom smislu, ali ima dovoljno pozitivnih aspekata  - rekao je.

Šojgu, koji je bio na čelu ministarstva odbrane od 2012. godine, izgradio je sistem za sebe. Sada su i njegovi zamenici pod pretnjom smene. Prema telegram kanalu BRIEF, čiji se uvidi, međutim, ne ostvaruju uvek, zamenik ministra odbrane, Calikov, je već podneo ostavku.

Upitno je i dalje prisustvo Sadovenka i Krivoručka na njihovim pozicijama. Pretpostavlja se da će Belousov dovesti svoj tim u odeljenje.

To što će novi šef resora dovesti svoj tim, čini se logičnom odlukom. U ovom slučaju, „stari“ funkcioneri neće usporiti inicijative novog ministra.

Šojguova ostavka je taktički potez

Izvori sugerišu da je Šojgu, preuzimajući svoju novu poziciju, sebi obezbedio uticajnu poziciju i pripremio mesta za svoje pristalice.

Napominje se, i da će Federalna služba za vojno-tehničku saradnju sada izveštavati Savet bezbednosti, što može da pojednostavi rešavanje birokratskih pitanja.

„U stvari, ništa se suštinski nije promenilo- ista osoba ima poluge, međutim, preko Saveta bezbednosti će, možda, postati lakše rešiti određene birokratske prepreke da se FSVTS očisti“, piše na Telegram kanalu „Ribar“, vojni ekspert Mihail Zvinčuk.

Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Sergej Šojgu

Analitičari smatraju, da Šojguova ostavka nije kazna, već pre taktički potez koji će omogućiti sprovođenje reformi u ministarstvu. Očekuje se da će novi menadžment moći efikasno da se nosi sa aktuelnim izazovima.

„Oko Ministarstva odbrane sada ima mnogo novca, a kao što je pokazao slučaj Timura Ivanova, korupcija će ponekad preći sve razumne granice, međutim, sada će biti manje zamerki na ukrajinski front“, prenose ruski mediji.

Međutim, bloger Sergej ZERGULIO Koljasnikov smatra da vreme za povratak „General Armagedona“ na ukrajinski front još nije došlo, a možda i neće doći. On je istakao da Putin ne razmišlja u sadašnjem trenutku, već u budućnosti. I zato je Afrika važna destinacija.

„Zbog toga želimo da general-heroj Rusije, Sergej Vladimirovič Surovikin, brzo porazi svoje „drage zapadne partnere“ u Africi i vrati se kući. Ovde je takođe rat, a on je ovde zaista potreban“, piše Koljasnikov.

Društvo čeka pozitivne promene

Očigledno je da je u bliskoj budućnosti malo verovatno da će neko od funkcionera ostati bez posla. Pitanje je samo da li će biti novih krivičnih dela i penzionisanja.

Foto: AP/Photo

Sergej Surovikin

Tim novog ministra odbrane radiće uzimajući u obzir realnost sukoba koji je u toku i geopolitičku situaciju u svetu. Patriotska zajednica očekuje efikasna rešenja od Belousova i njegovog tima.

Predsednikova mudrost leži u činjenici da je sada Rusiji potreban ministar odbrane – ekonomista koji će nadgledati razvoj opšte privrede zemlje zajedno sa vojnom ekonomijom, i koji ima razumevanje za potrebe trupa u opremi i oružju.

Ovo mišljenje je za ruske medije izneo vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk.

On je sugerisao, da će se bivši i novi ministri odbrane međusobno takmičiti, dokazujući potrebu za određenim projektom sa stanovišta razvoja države i završetka rata. U ovom slučaju biće neophodna ostavka zamenika bivšeg ministra.

- Iz iskustva služenja vojnog roka, napominjem- komandant odlazi, drugi dolazi na njegovo mesto i formira tim za sebe. Mislim da će većina Šojguovih zamenika biti prebačena na drugo radno mesto, možda će biti poslani u penziju - smatra stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag
Društvo

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

27.06.2024

07:56

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!
Društvo

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštinama Stari grad i Palilula, u četvrtak, 27. juna, od 8 do 22 časa bez vode će ostati potrošači u bloku oivičenom ulicama Vojvode Dobrnjca, Venizelosovom, Gundulićevim vencem i Bulevarom despota Stefana.

27.06.2024

07:21

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17