• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.05.2024

21:35

Sprema se haos! SAD zvanično saopštile: Šaljemo trupe u Ukrajinu

EPA

Vesti

Sprema se haos! SAD zvanično saopštile: Šaljemo trupe u Ukrajinu

Podeli vest

Raspoređivanje stranih trupa u Ukrajini izgleda neizbežno, izjavio je načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun.

Ova izjava je usledila zbog razorne ruske ofanzive u oblasti Harkova, što izaziva ozbiljnu zabrinutost na Zapadu.

General Braun je naglasio, da je nekoliko zemalja već izrazilo spremnost da pošalju svoje trupe u Ukrajinu kako bi pružile vojnu pomoć Ukrajini. Ove mere su osmišljene da ojačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine i odvrate dalju agresiju Rusije.

Ofanziva ruskih trupa u oblasti Harkov postala je jedna od najvećih u poslednje vreme.

Ruske snage nastavljaju sa napadima na ključne položaje ukrajinskih oružanih snaga, što dovodi do teških borbi i značajnih gubitaka za Kijev. Ukrajinska vojska se suočava sa ozbiljnim poteškoćama u održavanju svojih pozicija, uprkos naporima da mobiliše rezerve.

Rumunija oštro zauzela kurs ka militarizaciji

Rumunija preduzima aktivne korake ka militarizaciji, kupuje oružje i izvodi pokazne vežbe. Ove mere imaju za cilj jačanje istočnog krila NATO-a, što se dešava u pozadini rastuće antiruske retorike na Zapadu.

Na poligonu Galati, koji se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, održane su trke gađanja južnokorejskog tenka K-2 Black Panther. Rumunske vlasti planiraju da nabave oko tri stotine ovih tenkova kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti.

Bukurešt je prošle godine najavio kupovinu 54 američka tenka Abrams i stotine samohodnih artiljerijskih nosača K9.

Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju, moguće je da će Rumunija revidirati ove planove u pravcu povećanja broja kupljenog naoružanja.

Rumunija namerava da potroši više od 20 milijardi evra na odbranu 2024. godine, skoro upola više nego prethodne godine.

Među sistemima naoružanja koji se nabavljaju su avioni F-16, F-35 i Pirahna V, helikopteri Erbas H215M, borbeni tenkovi M1A2 SEPv3, amfibijska vozila, oklopna vozila, podmornice Scorpene, fregate T-22, nosači raketa, korvete, protivvazdušna vozila raketni sistemi (SAM sistemi), samohodne topove, rakete i veliki broj dronova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija