• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.05.2024

09:06

Ko je bio Ebrahim Raisi? Amerika ga stavila na crnu listu: Podržao rušenje monarhije, pokrenuo veliku kampanju protiv korupcije!

Reuters

Vesti

Ko je bio Ebrahim Raisi? Amerika ga stavila na crnu listu: Podržao rušenje monarhije, pokrenuo veliku kampanju protiv korupcije!

Podeli vest

Predsednik Irana Ibrahim Raisi (63), koji je, zajedno sa šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom poginuo u helikopterskoj nesreći, važio je za konzervativnog političara.

Raisi je na američkoj crnoj listi iranskih zvaničnika koji su, prema navodima SAD, sankcionisani zbog „saučesništva u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava“, optužbe koje su vlasti u Teheranu odbacile.

Rođen je 14. decembra 1960. godine u šiitskom gradu Mašhadu, drugom po veličini u Iranu.
Tokom studentskih dana podržavao je ideje rušenja monarhije i učestvovao u Islamskoj revoluciji 1978-1979. godine – događajima u Iranu koji su doveli do ukidanja monarhije i proglašenja Islamske Republike Iran.

Od 2004. do 2014. godine, Raisi je bio zamenik predsedavajućeg Vrhovnog suda, a od 2014-2016. godine bio je generalni tužilac Irana. Zatim je 2016. godine preuzeo mesto rukovodioca najveće muslimanske verske fondacije u zemlji „Astan-e Kuds Razavi“.

Raisi je 2019. bio na čelu Vrhovnog suda zemlje. Kao šef pravosuđa, pokrenuo je veliku kampanju protiv korupcije i inicirao izradu nacrta zakona za zaštitu žena od nasilja u porodici.

Izabran je za predsednika na predsedničkim izborima održanim 2021. godine i smatran je potencijalnim naslednikom iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Ali Hamneija, kome je bio blizak, prenose svetski mediji.

Osvojio je gotovo 62 odsto glasova na izborima koje je obeležila zabrana učešća za više umerenih kandidata, kao i slaba izlaznost.

Bio je oženjen i imao dve ćerke.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija