• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji

20.05.2024

22:15

(VIDEO) Šta je to Peking izgradio?! Misteriozni ratni brod snimljen u kineskom brodogradilištu! Ovako nešto nemaju ni Rusija niti SAD!

EPA/EFE/Terje Pedersen

Vesti

(VIDEO) Šta je to Peking izgradio?! Misteriozni ratni brod snimljen u kineskom brodogradilištu! Ovako nešto nemaju ni Rusija niti SAD!

Podeli vest

Kina je tajno izgradila prvi namenski nosač dronova na svetu. Ušuškan u brodogradilištu na Jangceu, daleko od glavnih brodogradilišta Šangaja, nosač dronova obavijen je velom misterije.

Ovaj nosač se značajno razlikuje od tri nosača aviona koje Kina već koristi. Kako J. Michael Dahm , saradnik na Mičel institutu za aeronautičke studije, objašnjava za Naval Nevs, veličina ovog namenskog broda je oko trećine ukupne dužine i pola širine konvencionalnih nosača aviona. Ima pistu i pilotsku palubu dovoljno široku da upravlja avionima ili dronom sa rasponom krila od oko 20 metara, kao što su kineski ekvivalenti američkih dronova Predator.

Mnoge zemlje su najavile planove za izgradnju nosača bespilotnih letelica, uključujući Peru, Holandiju i Iran, ali nijedna to još nije zvanično učinila. 

- Ako se potvrdi da je ovo plovilo namenjeno samo za bespilotne letelice, to je zaista značajno jer bi Kina bila prva zemlja koja bi ovu ideju pretvorila u stvarnost. Da bismo utvrdili njenu potencijalnu efikasnost, prvo moramo da znamo kakve će to mogućnosti bespilotne letelice. upotrebe i kako će se uklopiti u kineske snage - kaže bivši mornarički oficir i saradnica na Australijskom nacionalnom univerzitetu Dženifer Parker.

Prva analiza plovila pokazuje da se radi o katamaranu sa velikim razmakom između trupa i veoma niskom palubom. Pored toga, izgleda da nema tipičan hangar za avione, što znači da je broj aviona koji može da primi ograničen. Moguće je leteti avionima sa fiksnim krilima, ali ne dozvoljava avionima da polete i slete u isto vreme.

Brodogradilište Jiangsu Daiang, u kojem je izgrađen nosač dronova, ranije je korišćeno za izgradnju bespilotnih brodova za mornaricu kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN). Međutim, iz trenutno dostupnih informacija nije jasno da li je namenski brod deo zvaničnog programa PLAN-a ili je komercijalni projekat.

Ako se potvrdi da je nosač dronova deo PLANA, to će značiti da Peking ima "impresivan apetit za inovacije, dok preuzima sve razvojne rizike koji dolaze sa takvim eksperimentima", rekao je Juan Grejm, analitičar Australijskog instituta za stratešku politiku .

- Druge mornarice bi mogle da uče iz primera Kine, a to je samo po sebi važan razvoj. Dronovi su možda novo lice modernog ratovanja, ali ipak morate nekako da ih dovedete na bojno polje. A na Pacifiku to uključuje velike udaljenosti i ima ranjivosti na koje su se već susreli konvencionalni nosači aviona, čini se da nema vidljive hangare ili sistem za brzo usporavanje aviona pri sletanju, što sugeriše da bi ga Narodnooslobodilačka vojska Kine mogla smatrati vrednijim rizika od postojećih nosača aviona - dodao je Grejem.

Iako nije poznato kojim tipom dronova Kina može da upravlja sa broda, oni bi potencijalno mogli biti lansirani za jednosmerni napad na brodove ili kopnene ciljeve.

- Nije iznenađujuće što PLAN razvija namenske nosače bespilotnih letelica koji bi mogli da obavljaju misije dronova većeg obima. Namenske platforme koje nose veliki broj dronova mogle bi da se koriste u napadima zasićenja protiv dobro branjenih ciljeva ili u misijama kao što je nadgledanje širokog područja - objasnio je Dru Tompson, bivši zvaničnik američke odbrane.

Kina ima najveću ratnu mornaricu na svetu, sa više od 370 ratnih brodova, a nedavno je počela i pomorska ispitivanja svog trećeg i najnaprednijeg nosača aviona Fudžijan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50