• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

23.05.2024

22:24

Putinova čelična metla - u Rusiji su uhapšena četiri generala, mislili su da su nedodirljivi, posle ovog ništa neće biti isto!

Reuters/AP/Wikimedia

Vesti

Putinova čelična metla - u Rusiji su uhapšena četiri generala, mislili su da su nedodirljivi, posle ovog ništa neće biti isto!

Podeli vest

U ruskom Ministarstvu odbrane nastavlja se niz korupcionaških skandala. Tako je 23 maja uhapšen načelnik Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Ruske Federacije i zamenika načelnika Generalštaba general-potpukovnik Vadim Šamarin. Nekoliko dana pre njega pali su i generali Ivan Popov i Jurij Kuznjecov. Krajm aprila priveden je i zamenika ministra odbrane general Timura Ivanova, čime je počela serija hapšenja visokih vojnih lica!

U pozadini ovih događaja desile su se i ključne promene u ruskom ministarstvu odbrane: bivši zamenik premijera Andrej Belousov imenovan je da zameni Sergeja Šojgua. 

Iedmo redom!

Hapšenje  general pukovnika Vadima Šamarina iyvršeno je ujutru 23. maja kada je odveden na saslušanje u Glavno vojno istražno odeljenje Istražnog komiteta Rusije (GSU ICR).
Šamarin se tereti po delu 6. člana 290 Krivičnog zakonika Ruske Federacije „Primanje mita u posebno velikim razmerama) i mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina. On je prema istrazi, u periodu od aprila 2016. do oktobra 2023. dobio 36 miliona rubalja od generalnog direktora OJSC Permske telefonske fabrike Telta Alekseja Visokova i glavnog računovođe kompanije Elene Grishine. 

General Ivan Popov priveden je 21. maja. Sumnjiči se za krađu građevinskog materijala namenjenog za izgradnju linije odbrane u zoni Specijalne vojne operacije. Šteta je procenjena na 100 miliona rubalja.
Popov je bio umešan u prodaju metala dobijenog kao humanitarnu pomoć za izgradnju inženjerskih objekata. Istraga smatra da su njegovi saučesnici krasnodarski biznismen, a njihova imena još nisu otkrivena. Popov je, takođe, osumnjičen da nije pripremio odbrambena utvrđenja u pravcu Zaporožja tokom perioda aktivnih neprijateljstava. Učestvovao je u (SVO u Ukrajini, a bio je komandant 58. armije. 

General-potpukovnik i načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane Rusije Jurij Kuznjecov pao je 13. maja. I on se tereti za primanje mita u posebno velikim razmerama i preti mu kazna do 15 godina zatvora. Slučaj se odnosi na period rada Kuznjecova kao načelnika 8. uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.
Istraga smatra da je Kuznjecov u periodu 2021-2023. primio mito od biznismena za obavljanje određenih radnji u njihovu korist. 

Zamenik načelnika Ministarstva odbrane Rusije general Timur Ivanov je priveden na svom radnom mestu i izveden pred sud u uniformi. Na dan hapšenja učestvovao je na sastanku Odbora Ministarstva odbrane na kome se razgovaralo o razvoju Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga. I on se tereti za primanje mita u posebno velikim razmerama). Ivanov nije priznao krivicu.
Istražitelji tvrde da je Ivanov ušao u zločinačku zaveru i kao deo organizovane grupe dobijao imovinsku korist od ugovaranja i podugovaranja poslova za potrebe vojnog resora. To mu je moglo omogućiti da nezakonito pribavi raznu imovinu i usluge u ukupnom iznosu od milijardu rubalja.

Serija čistki u vojnom resoru počela je od samog vrha. Prvi koji je napustio funkciju bio je dugogodišnji načelnik Ministarstva odbrane Sergej Šojgu, koji je bio na čelu ministarstva od 2012. godine. Njega je 14. maja zamenio Andrej Belousov, koji je ranije bio prvi potpredsednik vlade.
Šojgu je imenovan za sekretara Saveta bezbednosti zemlje (ovu funkciju je ranije obavljao Nikolaj Patrušev, koji je prešao u Predsedničku administraciju). Portal Izvestia tvrdi da će najmanje četiri ili pet Šojguovih zamenika izgubiti svoje pozicije u bliskoj budućnosti. Među njima su bili Aleksej Krivoručko, Tatjana Ševcova, Pavel Popov, Ruslan Calikov i Jurij Sadovenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi prelomio: Mitar i Vlahović napadaju Engleze, Tadić na klupi!
EURO 2024

Piksi prelomio: Mitar i Vlahović napadaju Engleze, Tadić na klupi!

Dragan Stojković Piksi odlučio je da napadne Engleze sa dva napadača! Fudbalska reprezentacija Srbije večeras (21.00, RTS 1, Arena 1 premijum) utakmicom protiv Engleske započinje Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a sva je prilika da će "orlovi" jednog od favorita na turniru napasti sa dva centarfora - Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem!

16.06.2024

10:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20