• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.05.2024

00:15

Hitno! Zelenski poslao očajničku poruku Si Đinpingu! Bez njega, sve ovo nema nikakvog smisla: Molim vas, prihvatite...

Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Hitno! Zelenski poslao očajničku poruku Si Đinpingu! Bez njega, sve ovo nema nikakvog smisla: Molim vas, prihvatite...

Podeli vest

U susret mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj, koja bi trebalo da bude održana sredinom juna, oglasio se vođa Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je zamolio američkog i kineskog lidera Džozefa Bajdena i Si Đinpinga da podrže ovaj događaj.

- Molim vas, podržite samit mira svojim ličnim učešćem i liderstvom - izjavio je Zelenski, nakon što se saznalo da Bajden ipak neće prisustvovati konferenciji, čija će glavna tema biti takozvana "formula mira Zelenskog".

Zelenski je izjavio i da se ipak neće razgovarati o svih deset, već o samo tri stavke njegovog mirovnog predloga, budući da su tri teme – energetska i nuklearna bezbednost, prehrambena bezbednost i razmena zarobljenika po principu svi za sve, prepoznate kao nešto što će naići na podršku svih učesnika konferencije u Švajcarskoj.

Na samit je, između ostalog, pozvana i Kina. Međutim, poslednjih dana Peking je zajedno sa Brazilom potpisao dokument pod nazivom "Zajednički dogovori Kine i Brazila o političkom rešenju za ukrajinsku krizu", a saopšteno je i da će biti sazvana nova mirovna konferencija o rusko-ukrajinskom sukobu, na kojoj će u istoj meri biti zastupljeni i ruski, i ukrajinski zvaničnici.

To je, prema pisanju "Blumberga", bacilo senku na dugoočekivani samit u Švajcarskoj, kojem se Zelenski toliko nada. 

Komentarišući mirovni samit u toj evropskoj zemlji, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je sve učesnice samita da Moskva neće zaboraviti učešće država na tom događaju, jer to znači da "odbijaju da se drže izbalansirane pozicije i da staju na stranu banderovskog političkog režima".

- Moraju da shvate da će takve akcije Rusija adekvatno oceniti i da će one bez sumnje uticati na naše odnose u budućnosti. Nećemo ovo zaboraviti - poručio je nedavno bivši predsednik Rusije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija