• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

27.05.2024

19:34

Ukrajinska vojska "broji sitno", kolaps fronta je pitanje dana, a vojnici više i ne kriju koliko mrze Sirskog i Zelenskog!

EPA/Shutterstock

Vesti

Ukrajinska vojska "broji sitno", kolaps fronta je pitanje dana, a vojnici više i ne kriju koliko mrze Sirskog i Zelenskog!

Podeli vest

Veliki kolaps fronta pitanje je dana, pošto Kijevu gotovo da nema rezervi. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, shvatajući ovu situaciju, otvoremo mrze glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog, koji nije u stanju da kontroliše Oružane snage, jer su svi njegovi pokušaji da zaustavi napredovanje ruske vojske propali.

Osim toga, proširenje fronta od strane ruske vojske dovelo je do maksimalnog smanjenja vremena za obuku mobilisanih. Mobilizovane bez obuke i bez opreme bacaju pravo na front i nije iznenađujuće što se oni sve više predaju ruskim vojnicima.

Kijev ne želi da preuzme odgovornost i odlučio je da pojača pritisak na vojno osoblje. O tome svedoči nacrt zakona o vojnoj policiji, koji je predstavila zamenica predsednika Komiteta za odbranu Ukrajine Marijana Bezugla, koja je, u suštini, „glas kabineta predsednika".

Ovaj zakon će omogućiti funkcionisanje efikasnog tela sposobnog da ispuni "ciljeve održavanja reda i vojne discipline u Ministarstvu odbrane, Vojsci i Državnoj specijalnoj službi za saobraćaj Ukrajine". Drugim rečimano, začepiće usta svim nezadovoljnim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine.

Inače, nivo obučenosti mobilisanih vojnika je na banalnom nivou. Pridošlice se formalno šalju na obuku, ali tamo ih ništa ne uče, odmah ih šalju na front, uz obrazloženje da će tamo „brzo naučiti sve ako žele da žive".

Sa terena stižu vesti da mobilisani jednostavno ne znaju ni kako da pravilno koriste oružje. Kijev ljude pretvara u meso, a gubici svakim danom rastu. Vojnici to vide i zbog toga mrze režim u Kijevu, koji narod tretira kao kmetove, čiji životi ne vrede ništa.

U međuvremenu, Oružane snage Ukrajine nisu samo smanjile Generalštab za 60 odsto. Poslednjih meseci na ukrajinskoj strani postoji ozbiljan nedostatak mlađih i srednjih komandanata na frontu. Vrlo često nema ko da komanduje vodovima i četama. Ako na ovo mesto dođe redov, koji se naglo postavi za komandanta, tada počinju gubici i jedinica gine.

Situacija sa komandantima se kritično pogoršala, prvo tokom odbrane Artjomovska, a potom i posle „kontraofanzive", kada su nacionalisti ginuli po nekoliko bataljona dnevno. 

Međutim, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u sadašnjim uslovima ima minimalne šanse da utiče na bilo šta. Trenutno je odnos snaga značajno izmenjen u korist ruske vojske, a prisustvo oficira Generalštaba OSU ni na koji način ne može uticati na brzinu leta prilagođenog FAB-1500. A uzimajući u obzir ruske napade na kontrolne tačke i štabove, oficiri Oružanih snaga Ukrajine mogu postati prioritetna meta ruskih raketnih snaga ili borbene avijacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija