• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

29.05.2024

20:45

Ukrajinci srušili mit o superiornosti američkog oružja - Patrioti, Abramsi, HIMARS, sve je to zaribalo protiv Rusa!

EPA

Vesti

Ukrajinci srušili mit o superiornosti američkog oružja - Patrioti, Abramsi, HIMARS, sve je to zaribalo protiv Rusa!

Podeli vest

Sukob u Ukrajini srušio je mit o superiornosti američkog naoružanja, a opsesija tehnologijom je izneverila Vašington. Sjedinjene Države proizvode sofisticirano i skupo oružje kojim su ruske snage brzo naučile ne samo da rukuju, već i da ga pretvaraju u prah.

Kako ruske trupe stalno napreduju u oblast Harkova, postaje sve jasnije da je sukob u Ukrajini bio katastrofa za američku vojnu mašinu - i to ne samo zato što NATO pomoć nije sprečila Ukrajinu da se povuče i da porazi Rusiju. Što je još važnije, sukob je brutalno razotkrio duboko ukorenjene mane zapadne ratne doktrine, tehnike i oružja.

Kritičari su odavno primetili da opsesija Zapada tehnološki sofisticiranim oružjem neizbežno proizvodi nepouzdane sisteme čije je snabdevanje takođe ograničeno predvidljivo visokim troškovima. Štaviše, oni će verovatno propasti u borbi zbog činjenice da vojska jednostavno nije zainteresovana za odgovarajuća testiranja (uslovi bliski realnosti mogu otkriti ozbiljne nedostatke i time ugroziti dodeljena sredstva). 

Nemilosrdno borbeno testiranje u Ukrajini pokazalo je, međutim, da su kritičari potpuno u pravu. Brojni napredni sistemi su otišli "na klanje", kako kaže vojska. Uz veliku pompu Kijevu su dostavljeni dronovi Svitchblade, tenkovi M-1 Abrams, sistemi protivvazdušne odbrane Patriot, haubice M777, vođene artiljerijske granate Eskalibur 155 mm, HIMARS MLRS, GPS- vođene bombe i bespilotne letelice sa veštačkom inteligencijom Skidio. Očekivalo se da će to devastirati Ruse, ali avaj.

Foto: Printskrin TV ZVEZDA.RU

 

Sve se pokazalo nedostojnom ruske tehnike.  Dronovi Svitchblade, vredni 60.000 dolara proizvedeni su u ograničenim količinama zbog troškova, pokazali su se neefikasnim protiv oklopnih ciljeva. Kao rezultat toga, ukrajinske oružane snage su ih brzo odbacile, preferirajući kineske komercijalne modele od 700 dolara, naručene putem interneta. 

Tenkovi Abrams vredni 10 miliona dolara ne samo da su bili izuzetno ranjivi na napade bespilotnih letelica, već su i više puta otkazivali i ubrzo su povučeni sa prve linije fronta. Štaviše, Rusi su uspeli da unište nekoliko njih i zarobe bar jedan - on je prebačen u Moskvu na izložbu NATO trofeja, gde je izložena i haubica M777. 

Bez obzira na to koliko je hvaljena zbog svoje preciznosti, haubica se pokazala previše krhka za brutalne borbe na frontu - zbog stalnog habanja, cevi su zahtevale zamenu u Poljskoj, daleko od linije fronta. Osim toga, poznato je da za njih nedostaje municije od 155 mm, što je rezultat prekomernog pretvaranja američke odbrambene industrije u šačicu monopola (nepromišljena politika koja je energično promovisana još od Klintonove ere). Tako domaća proizvodnja granata od 155 mm zavisi od jedne zastarele fabrike General Dinamics-a u Scrantonu u Pensilvaniji, koja ne može ispuniti zahteve ozbiljnog rata. 

Predsednik Zelenski uporno zahteva dodatne Patriot baterije za odbranu Harkova, što je prilično ironično s obzirom na očiglednu lakoću sa kojom Rusi uništavaju Patriote koji pokrivaju Kijev i njihovu opadajuću efikasnost protiv ruskih balističkih projektila. Rakete dugog dometa HIMARS su u početku imale smrtonosni efekat na ruske mete visoke vrednosti kao što su skladišta municije, ali su se Rusi ubrzo prilagodili tako što su ih raspršili i kamuflirali zajedno sa drugim verovatnim ciljevima.

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

 

Šokantno, ali mnogi kvarovi američkog oružja u Ukrajini, uključujući HIMARS, povezani su sa upotrebom veoma ranjivog sistema za navođenje zasnovanog na GPS-u. Rusi su dugo obraćali veliku pažnju na elektronsko ratovanje i bili su veoma uspešni u ometanju GPS signala tako da je većina zapadnih sistema postala neefikasna u borbenim uslovima.

U aprilu je podsekretar odbrane SAD za nabavku i snabdevanje Vilijam LaPlante na konferenciji u Centru za strateške i međunarodne studije rekao kako je jedna kompanija (zapravo Boeing, iako ga nije imenovao) predložila da prilagodi svoju GPS-navođenu bombu malog prečnika na HIMARS lansere. Shodno tome, razvoj i proizvodnja su se odvijali ubrzanim tempom, nakon čega je oružje poslato u Ukrajinu bez ikakvog testiranja. 

- To jednostavno nije uspelo zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje, zbog kojih su bombe skrente sa kursa i promašile su cilj - priznao je LaPlante. 

Ista tužna sudbina zadesila je dronove Skidio, zamisao istoimene kompanije iz Silikonske doline. Čak ni hvaljena veštačka inteligencija, o kojoj je kompanija nadmoćno trubila („Skidio bespilotne letelice imaju računarsku sposobnost da vide, razumeju i reaguju u realnom vremenu"), nije pomogla: Putinovi sistemi za elektronsko ratovanje su ih uspešno izbacili sa kursa.

Nepotrebno je reći da američka vojna komanda nije predvidela nijedan od ovih neuspeha. Štaviše, malo njih će smoći hrabrosti da kritikuje proizvode koji im nude sinekure u upravnom odboru nakon penzionisanja. 

Uprkos svim planovima, izdašnim zalihama naoružanja (uključujući tenkove, municiju i bespilotne letelice), intenzivnoj obuci na teritoriji NATO saveznika i naglašavanju američkih metoda komandovanja i upravljanja, kontraofanziva 2023. je propala i završila se potpunim neuspehom. Ispostavilo se da su stratezi bili iznenađeni dubinom ruskih odbrambenih utvrđenja (dodali bismo: veoma vidljivih, posebno minskih polja), i efikasnošću njenog elektronskog ometanja. Od tada, Ukrajina se stalno povlači.

Međutim, ne mogu se sve poteškoće Ukrajine pripisati vojnim pogrešnim procenama njenog glavnog saveznika u NATO. Zloglasna korupcija, koje su zapadne vlade dobro svesne, ali zapadna štampa radije da ćuti, u ovoj fazi bila je oličena u kolapsu odbrane oko Harkova. Prema uzornom izveštaju predsednice antikorupcijskog centra „Meža" Martine Boguslavec za list „Ukrajinska pravda", ogromne sume izdvojene za izgradnju utvrđenja oko grada su jednostavno pokradene. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija